Koning Mohammed VI kreeg Chinees vaccin van Sinopharm toegediend

marokko
8
30 jan 21:11
De Marokkaanse koning Mohammed VI kreeg donderdag in Fez het coronavaccin van de Chinese staatsfarmaceut Sinopharm toegediend

Door te kiezen voor het Chinese vaccin boven het vaccin van het Brits-Zweedse Oxford/AstraZeneca poogt de koning de burgers in zijn land gerust te stellen over de veiligheid en effectiviteit van het middel. Met de inenting gaf de koning het startsein voor de landelijke vaccinatiecampagne in Marokko.

Het Noord-Afrikaanse land ontving vorige week 2 miljoen doses van het vaccin van Oxford/AstraZeneca dat is geproduceerd door het Indiase Serum Institute. Ook beschikt het land over een half miljoen doses van het middel van Sinopharm.

Marokko werd het eerste Afrikaanse land dat op grote schaal burgers is gaan inenten tegen het coronavirus. Mensen die werken in de gezondheidszorg, het onderwijs, het veiligheidsapparaat en kwetsbare ouderen komen als eerste aan de beurt. Buurland Algerije is zaterdag begonnen met de vaccinatiecampagne, daarbij wordt gebruik gemaakt van het Russische vaccin Sputnik-V.

Onder de Marokkaanse bevolking heerst het idee dat het vaccin van Oxford/AstraZeneca veiliger zou zijn dan de Chinese variant omdat ook in Europa de keus is gevallen op onder meer het iets duurdere Oxford-vaccin. Tot op heden is Hongarije het eerste land in de Europese Unie (EU) dat het vaccin van Sinopharm heeft goedgekeurd. De Hongaarse premier Viktor Orban zegt het vaccin te vertrouwen.

Beide vaccins zijn in Marokko goedgekeurd. Het vaccin van AstraZeneca werd begin januari al goedgekeurd door de Marokkaanse toezichthouder (AMM), een week ná de goedkeuring door de Britse autoriteiten. Het Chinese vaccin werd een week geleden goedgekeurd voor noodgebruik op de bevolking. De Chinese medicijnwaakhond had het coronavaccin eind december al goedgekeurd.

Producenten van beide vaccins hebben aangegeven dat het middel ook bescherming biedt tegen gemuteerde varianten van het longvirus. Wel is AstraZeneca inmiddels begonnen aan nieuw vaccin voor de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus.

De Marokkaanse autoriteiten streven er naar om binnen vier maanden 80% van de volwassenen in het land te vaccineren. Dat komt neer op ongeveer 25 miljoen mensen. 

Zowel burgers als buitenlanders die in Marokko wonen en die tot de beoogde doelgroepen behoren kunnen het vaccin verkrijgen. Aanmelden kan sinds zondag via www.liqahcorona.ma of per sms naar het gratis nummer 1717.

Op koninklijk bevel is het coronavaccin voor alle Marokkanen gratis.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
mohammed vi
sinopharm
vaccinatiecampagne
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi