Rel over coronavaccins voor gevangenen Guantanamo Bay

buitenland
0
31 jan '21
Gedetineerden in de Amerikaanse gevangenis Guantanamo Bay op Cuba worden voorlopig nog niet ingeënt tegen het coronavirus.

Het ministerie van Defensie maakte bekend dat het plan de ijskast ingaat nadat er verontwaardiging over was ontstaan.

Amerikaanse media hadden eerder bericht dat gevangenen in het complex het vaccin aangeboden zouden krijgen. Ze mochten dan zelf beslissen of ze daar behoefte aan hadden.

Dat betekende dat onder anderen Khalid Sheikh Mohammed gevaccineerd zou kunnen worden. Hij wordt gezien als het brein achter de aanslagen van 11 september 2001, toen extremisten passagiersvliegtuigen als wapens gebruikten tegen Amerikaanse burgers.

Het vaccinatieplan viel niet bij iedereen in goede aarde. "President Biden zei dat hij op dag 1 een plan zou hebben om het virus te verslaan. Hij vertelde er alleen niet bij dat terroristen het vaccin zouden krijgen voordat Amerikanen aan de beurt komen", sneerde de Republikeinse fractievoorzitter in het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy.

Ook afgevaardigde Elise Stefanik uit New York sprak schande over het plan. "Iedere Amerikaan zou toegang moeten krijgen tot vaccins voordat deze afschuwelijke terroristen aan de beurt komen", schreef ze op Twitter.

Het Pentagon haastte zich zaterdag om te zeggen dat nog geen gedetineerden in Guantanamo Bay zijn ingeënt. Een woordvoerder zei op Twitter dat het plan voorlopig wordt opgeschort.

© MAROKKO.NL 2021
verenigde staten
guantanamo bay
mensenrechten
jope biden
vaccin
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?