Opgepakte leider Myanmar Suu Kyi 'in goede gezondheid'

buitenland
32
2 feb '21
De opgepakte leider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, is volgens een lid van haar partij in goede gezondheid.

Suu Kyi werd maandag opgepakt tijdens de staatsgreep door het leger. Andere leden van haar partij en de regering werden dinsdag weer vrijgelaten door de militaire junta.

Partijgenoot Kyi Toe plaatste op Facebook een bericht over de gezondheid van Suu Kyi. Hoe hij aan de informatie komt, is niet bekend. Een ander lid van de Nationale Liga voor Democratie (NLD) zei dat Suu Kyi weer in huisarrest is geplaatst. Daar zat ze tijdens de laatste periode dat het leger aan de macht was al meer dan vijftien jaar vast. De NLD heeft geëist dat de 75-jarige Suu Kyi wordt vrijgelaten.

De NLD boekte een grote overwinning tijdens de verkiezingen vorig jaar november, de legerpartij verloor ruim. Sindsdien betwistte het leger de verkiezingsuitslag en dat mondde maandag uit in een coup.

Het internationale vliegveld in Yangon is dinsdag gesloten als gevolg van de staatsgreep. Volgens de vliegveldmanager blijft de luchthaven tot mei dicht. De luchthaven is de belangrijkste plek voor internationale en intercontinentale reizen in Myanmar.

Genocide
Nobelprijslaureaat en regeringsleider Aung San ligt internationaal onder vuur vanwege mensenrechtenschendingen in Myanmar tegen de Rohingya, een moslimminderheid die door de regering wordt onderdrukt en uitgemoord.

Vrijwel alle 600.000 Rohingya die nog in het land verblijven, hebben geen burgerrechten en kunnen dus niet stemmen. Bijna 1 miljoen Rohingya leven in Bangladesh, van wie driekwart daarheen vluchtte nadat het leger in Myanmar hen drie jaar gelegen met een massale moordoperatie verjoeg uit de noordelijke deelstaat Rakhine.

© ANP 2021
nationale liga voor democratie
myanmar
rohingya
rangoon
democratie
regering
aung san suu kyi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?