'Kans klein dat OMT adviseert om avondklok niet te verlengen'

algemeen
1
2 feb 22:03
De kans is klein dat het Outbreak Management Team (OMT) eind deze week het kabinet adviseert om de avondklok op 10 februari in te trekken.

Daarvoor zijn er momenteel te veel onzekerheden, zei Anja Schreijer, hoofd infectieziekten van de GGD en OMT-lid, dinsdag in de talkshow M.

Het nieuwe OMT-advies over de coronamaatregelen wordt volgens premier Mark Rutte eind deze week verwacht. Gevraagd of in dat advies wordt voorgesteld om de avondklok niet te verlengen, antwoordde Schreijer: "Die kans is klein om te adviseren om de avondklok eraf te halen."

De reden is volgens haar de onzekerheid rond de ontwikkeling van de Britse variant van het coronavirus. "Wat ik tot heden gezien heb, ziet er somber uit", aldus Schreijer. "Er zijn heel veel onzekerheden." Volgens haar zijn momenteel ook nog de effecten onduidelijk van de avondklok op de besmettingscijfers. "Die scholen zijn al heel spannend. Eigenlijk wil je niks veranderen nu."

Politieke strijd
Volgens de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad, waarin de 25 veiligheidsregio's zijn vertegenwoordigd, zit achter de avondklok "ook een heel politieke strijd". En die is volgens hem ook van principiële aard. "Dus ik kan me voorstellen dat het kabinet daar eerst het advies over wil afwachten."

De avondklok ging zaterdag 23 januari in en geldt tot en met 10 februari 04.30 uur. Op basis van het OMT-advies wil het kabinet begin volgende week opnieuw de balans opmaken over de huidige situatie van het coronavirus en het pakket van maatregelen.

© ANP 2021
verenigd koninkrijk
hubert bruls
mark rutte
avondklok
omt
coronavirus
coronamaatregelen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi