Biden draait deel immigratiebeleid Trump terug

buitenland
7
3 feb 5:06
De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdag drie presidentiële decreten uitgevaardigd waarmee een deel van het strenge immigratiebeleid van zijn voorganger Donald Trump wordt teruggedraaid.

Zijn woordvoerder Jen Psaki probeerde eerder op de dag de verwachtingen te temperen. "Het zal niet van de ene op de andere dag gebeuren", waarschuwde ze.

Biden heeft onder meer bevolen dat de asielprocedure voor vluchtelingen die de Mexicaans-Amerikaanse grens zijn overgestoken wordt herzien. Daarnaast heeft de nieuwe president een taskforce in het leven geroepen om honderden kinderen van migranten en hun ouders weer te herenigen, die onder het beleid van de regering-Trump van elkaar zijn gescheiden.

Een derde bevel voorziet in hulp aan Midden-Amerikaanse landen en het bestrijden van corruptie daar om de migratiestroom te beperken.

"We gaan aan het werk om de morele en nationale schande ongedaan te maken van de vorige regering, die letterlijk, niet figuurlijk, kinderen uit de armen van hun families meesleurde", zei Biden toen hij de decreten tekende.

Biden kondigde eerder al een ingrijpende hervorming van het immigratiebeleid aan die inhoudt dat illegale migranten in 5 jaar kans kunnen gaan maken op een permanente verblijfsvergunning en na 8 jaar in aanmerking kunnen komen voor Amerikaans staatsburgerschap. Daarbij zal Biden mogelijk nog de Republikeinen op zijn pad vinden, die weinig zien in een ruimhartiger immigratiebeleid.

© ANP 2021
verenigde staten
burgerschap
immigratie
joe biden
donald trump
jen psaki
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi