VN-missie moet toezien op wapenstilstand Libië

buitenland
1
4 feb 21:33
De VN-Veiligheidsraad heeft goedkeuring gegeven voor een missie die toezicht gaat houden op de wapenstilstand in Libië.

VN-topman Guterres krijgt de opdracht snel een team naar het Noord-Afrikaanse land te sturen om de missie voor te bereiden. Sinds de dood van heerser Moammar Kaddafi in 2011 verkeert Libië in chaos.

De VN steunen de regering van premier Fayez al-Serraj, die zich met moeite staande heeft gehouden in de hoofdstad Tripoli met hulp van onder meer Turkije en Qatar.

De tegenpartij is krijgsheer Khalifa Haftar, die met zijn Libische Nationale Leger grote delen van het land controleert. Hij krijgt steun van onder meer Rusland, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten.

In oktober werd in Genève een wapenstilstand overeengekomen, die de strijdende partijen vooralsnog min of meer respecteren.

De ongewapende VN-missie zou in eerste instantie toezicht moeten houden in een gebied van een paar honderd kilometer langs de kust bij de strategische stad Sirte, en later worden uitgebreid. Het idee is dat gezamenlijke Libische politieteams van beide kanten de plaats innemen van milities en huurlingen die nu de scepter zwaaien in veel delen van het land.

© ANP 2021
sirte
libië
veiligheidsraad
verenigde naties
turkije
qatar
khalifa haftar
rusland
egypte
emiraten
vae
tripoli
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi