Proces tegen premier Netanyahu hervat

buitenland
0
8 feb 9:21
Het corruptieproces tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is maandag hervat.

De 71-jarige politicus verscheen in Jeruzalem voor de rechter en verklaarde daar onschuldig te zijn. Netanyahu verscheen afgelopen mei voor het laatst voor de rechter. Het proces liep daarna vertraging op door de coronacrisis.

De hervatting van de rechtszaak gaat volgens Israëlische media gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Er zaten scherpschutters op de daken. De premier had zijn aanhangers gevraagd om weg te blijven vanwege de pandemie, maar er kwamen wel tientallen betogers naar de rechtbank.

Netanyahu is de eerste premier die nog tijdens zijn ambtstermijn wordt vervolgd. Hij zou onder meer cadeaus hebben geaccepteerd en mediabazen hebben beloond in ruil voor positieve berichtgeving. Zijn advocaten reageren maandag op de beschuldigingen. De conservatieve leider heeft zijn vervolging eerder omschreven als een politieke heksenjacht.

Het proces komt voor de premier op een ongelukkig moment. Israëlische kiezers gaan in maart weer naar de stembus voor de vierde landelijke verkiezing in minder dan twee jaar.

Netanyahu moet tijdens de campagneperiode mogelijk herhaaldelijk voor de rechter verschijnen.

© ANP 2021
israël
benjamin netanyahu
jeruzalem
corruptie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi