Ministers in Frankrijk en Engeland vertrouwen vaccin AstraZeneca

marokko
0
8 feb 12:49
Het vaccin van de farmaceut AstraZeneca is volkomen betrouwbaar en biedt voldoende bescherming tegen vrijwel alle varianten van het gevreesde coronavirus.

Dit beklemtoonde de Franse minister van Gezondheid Olivier Véran bij zijn eigen inenting met het vaccin in Melun, ten zuidoosten van Parijs.

Het vaccin wordt er in verschillende landen mede door gebrek aan informatie van verdacht mogelijk niet geschikt te zijn voor ouderen en mogelijk niet te werken tegen varianten van het virus. Véran bestrijdt dat maandag, net als de Britse bewindsman belast met het vaccinnatieprogramma, Nadhim Zahawi. Die zei dat alles erop wijst dat het betrouwbare vaccin goed werkt, ook tegen nieuwe varianten van het coronavirus.

De bewindslieden reageerden op een besluit van de gezondheidsautoriteiten in Zuid-Afrika om voorlopig te stoppen met het middel van AstraZeneca, omdat het misschien niet goed werkt tegen de virusvariant die daar domineert.

Ook in Marokko wordt het middel van AstraZeneca toegediend tijdens de landelijke vaccinatiecampagne die eind december van start gang. Het Noord-Afrikaanse land ontving 2 miljoen doses van het vaccin en ontvangt eind juni nog eens 1,8 miljoen doses van het middel via het COVAX-programma van de Verenigde Naties (VN).

De Marokkaanse zorgminister Khalid Ait Taleb meldde vorige week dat zijn ministerie het Brits-Zweedse vaccin zal blijven toedienen aan 65-plussers. In een verklaring stelde Ait Taleb dat het nationale vaccinatie-comité, de Europese toezichthouder EMA en de Marokkaanse geneesmiddelenregistratiecommissie (AMM) het vaccin hebben goedgekeurd zonder leeftijdsbeperkingen.

Marokko beschikt naast het vaccin van AstraZeneca ook over het vaccin van de Chinese staats farmaceut Sinopharm. Het land heeft tot dusver 463.966 mensen gevaccineerd.

De Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus is tot op heden nog niet geregistreerd in Marokko.

© ANP 2021
frankrijk
verenigd koninkrijk
zuid-afrika
marokko
olivier véran
melun
astrazeneca
vaccinatiecampagne
nadhim zahawi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi