Antwerpenaar met woning in Marokko moet 61.000 euro terugbetalen aan sociale verhuurder

marokko
0
5 feb '21
Een huurder van een sociale woning bij het Antwerpse woningbouwbedrijf Woonhaven moet de sociale voordelen die hij heeft ontvangen terugbetalen

Dat heeft het Antwerpse hof van beroep besloten. De man bezit een woning in Marokko. Het gaat om een bedrag van 61.000 euro, inclusief rente en de kosten die Woonhaven heeft gemaakt voor het onderzoek.

De zaak dateert uit 2010. Volgens Fons Duchateau, de woordvoerder van de sociale verhuurder (N-VA), is het de derde keer dat het hof van beroep Woonhaven in het gelijk stelt in een soortgelijke zaak.

Vlaamse minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) reageert tevreden. "Woonhaven boekt opnieuw resultaten met het buitenlands eigendomsonderzoek", stelt de minister. "Dit arrest toont aan dat het eigendomsonderzoek een rechtmatig bewijsstuk is."

Nu het eigendomsonderzoek steeds vaker juridisch standhoudt wil Diependaele het breder uitrollen in Vlaanderen. "We voorzien hiervoor een budget van 5 miljoen euro", zegt hij.

Eind 2020 werd een Turks stel dat een appartement huurt van Woonhaven in eerste aanleg veroordeeld. Het koppel bezit vier appartementen in Turkije en is mede-eigenaar van 16 lappen grond. Het stel moet 13.000 euro onterecht verkregen sociale korting terugbetalen. Ook moeten ze de sociale huurwoning verlaten. Het is de eerste belangrijke uitspraak in beroep. 

"Wie eigendom in het buitenland bezit heeft geen recht op een sociale woning. We hebben elke sociale woning nodig en die woningen moeten gaan naar mensen die het daadwerkelijk nodig hebben.", stelt Diependaele.

Vlaanderen is bezig met een raamovereenkomst waarop alle sociale verhuurders kunnen intekenen. "Zo kunnen we de strijd tegen malafide sociale huurders beter structureren en opvoeren. Het raamcontract biedt inhoudelijke en organisatorische ondersteuning aan sociale verhuurders. Daarnaast voorzien we financiële ondersteuning, zowel voor de vooronderzoeken als voor de onderzoeken ten gronde.".

© MAROKKO.NL 2021
marokko
belgie
antwerpen
sociale huur
terugbetaling
woning
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?