Bezorgde WHO wil meer data over AstraZeneca-vaccin

marokko
0
8 feb 20:09
Het nieuws dat het coronavaccin van AstraZeneca minder bescherming lijkt te bieden tegen milde en matige ziekteverschijnselen na een besmetting met een Zuid-Afrikaanse coronavirusvariant is zorgwekkend

Toch is het nieuws nog geen reden het Brits-Zweedse vaccin af te schrijven. Deskundigen van Wereldgezondheidsorganisatie WHO zeggen dat in reactie op bevindingen van wetenschappers over het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut.

"Dit is duidelijk zorgwekkend nieuws", zei WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus. Hij benadrukte net als AstraZeneca dat de studie naar het Oxford-vaccin werd uitgevoerd met relatief weinig (2000) en vooral jonge en gezonde deelnemers. Voor bredere conclusies zijn meer gegevens nodig, aldus de WHO.

Het AstraZeneca-vaccin is het belangrijkste inentingsmiddel dat de organisatie wil inzetten in armere landen. Het bewijs tot nu wijst erop dat het ernstige symptomen vermindert en ervoor zorgt dat minder besmette mensen naar het ziekenhuis moeten of sterven. Wel werd eerder duidelijk dat er maar weinig gegevens zijn over de algemene werkzaamheid bij ouderen.

Vaccinatiecampagne in Zuid-Afrika opgeschort
Zuid-Afrika heeft het begin van de vaccinatiecampagne met het AstraZeneca-vaccin voorlopig opgeschort. Andere landen zoals het Verenigde Koninkrijk hebben hun inwoners gerustgesteld en gaan ondanks de studie door met inenten.

Het middel werd eind vorige maand goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie, ook voor ouderen. In Nederland kunnen huisartsenpraktijken het vaccin vanaf dinsdag bestellen. Binnen een paar dagen zouden dan de eerste mensen kunnen worden gevaccineerd, maar het vaccin is nog maar beperkt beschikbaar.

Nederlanders onder de 65 en medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg en wijkverpleging komen ervoor in aanmerking.

Marokko
Ook in Marokko wordt het middel van AstraZeneca toegediend tijdens de landelijke vaccinatiecampagne die eind december van start gang. Het Noord-Afrikaanse land ontving 2 miljoen doses van het vaccin en ontvangt eind juni nog eens 1,8 miljoen doses van het middel via het COVAX-programma van de Verenigde Naties (VN).

De Marokkaanse zorgminister Khalid Ait Taleb meldde eind januari dat zijn ministerie het Oxford-vaccin zal blijven toedienen aan 65-plussers. In een verklaring stelde Ait Taleb dat het nationale vaccinatie-comité, de Europese toezichthouder EMA en de Marokkaanse geneesmiddelenregistratiecommissie (AMM) het vaccin hebben goedgekeurd zonder leeftijdsbeperkingen.

Marokko beschikt naast het vaccin van AstraZeneca ook over het vaccin van de Chinese staats farmaceut Sinopharm. Het land heeft tot dusver 463.966 mensen gevaccineerd. De Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus is tot op heden nog niet geregistreerd in Marokko.

© ANP/Marokko.nl 2021
who
astrazeneca
vaccin
zuid-afrika
marokko
virusmutatie
tedros adhanom ghebreyesus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi