Toch is het nieuws nog geen reden het Brits-Zweedse vaccin af te schrijven. Deskundigen van Wereldgezondheidsorganisatie WHO zeggen dat in reactie op bevindingen van wetenschappers over het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut.
"Dit is duidelijk zorgwekkend nieuws", zei WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus. Hij benadrukte net als AstraZeneca dat de studie naar het Oxford-vaccin werd uitgevoerd met relatief weinig (2000) en vooral jonge en gezonde deelnemers. Voor bredere conclusies zijn meer gegevens nodig, aldus de WHO.
Het AstraZeneca-vaccin is het belangrijkste inentingsmiddel dat de organisatie wil inzetten in armere landen. Het bewijs tot nu wijst erop dat het ernstige symptomen vermindert en ervoor zorgt dat minder besmette mensen naar het ziekenhuis moeten of sterven. Wel werd eerder duidelijk dat er maar weinig gegevens zijn over de algemene werkzaamheid bij ouderen.
Vaccinatiecampagne in Zuid-Afrika opgeschort
Zuid-Afrika heeft het begin van de vaccinatiecampagne met het AstraZeneca-vaccin voorlopig opgeschort. Andere landen zoals het Verenigde Koninkrijk hebben hun inwoners gerustgesteld en gaan ondanks de studie door met inenten.
Het middel werd eind vorige maand goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie, ook voor ouderen. In Nederland kunnen huisartsenpraktijken het vaccin vanaf dinsdag bestellen. Binnen een paar dagen zouden dan de eerste mensen kunnen worden gevaccineerd, maar het vaccin is nog maar beperkt beschikbaar.
Nederlanders onder de 65 en medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg en wijkverpleging komen ervoor in aanmerking.
Marokko
Ook in Marokko wordt het middel van AstraZeneca toegediend tijdens de landelijke vaccinatiecampagne die eind december van start gang. Het Noord-Afrikaanse land ontving 2 miljoen doses van het vaccin en ontvangt eind juni nog eens 1,8 miljoen doses van het middel via het COVAX-programma van de Verenigde Naties (VN).
De Marokkaanse zorgminister Khalid Ait Taleb meldde eind januari dat zijn ministerie het Oxford-vaccin zal blijven toedienen aan 65-plussers. In een verklaring stelde Ait Taleb dat het nationale vaccinatie-comité, de Europese toezichthouder EMA en de Marokkaanse geneesmiddelenregistratiecommissie (AMM) het vaccin hebben goedgekeurd zonder leeftijdsbeperkingen.
Marokko beschikt naast het vaccin van AstraZeneca ook over het vaccin van de Chinese staats farmaceut Sinopharm. Het land heeft tot dusver 463.966 mensen gevaccineerd. De Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus is tot op heden nog niet geregistreerd in Marokko.