Demonstranten Myanmar ondanks geweld opnieuw de straat op

buitenland
0
10 feb '21
Demonstranten in hoofdstad Naypyitaw in Myanmar zijn ook na de meest gewelddadige dag tot nu toe de straat opgegaan om te protesteren.

Honderden ambtenaren liepen door de straten van Naypyitaw in een mars van burgerlijke ongehoorzaamheid, waarbij ze werden vergezeld door doktoren, leraren en treinpersoneel.

Voor de vijfde dag op rij wordt er in Myanmar op grote schaal gedemonstreerd tegen de militaire junta. Die pleegde op 1 februari een staatsgreep en nam zo de macht over van de democratisch gekozen regering van Aung San Suu Kyi. Dinsdag hadden politieagenten hard ingegrepen en raakten zeker vier mensen gewond nadat ze waren beschoten.

"We kunnen niet stil blijven", zei jongerenleider Esther Ze Naw tegen persbureau Reuters. "Als er bloed wordt vergoten tijdens onze vreedzame protesten, dan zal er nog meer bloed vloeien, als we hen ons land laten overnemen."

Honderden demonstranten verzamelden zich ook in de straten van Yangon, de grootste stad van Myanmar. Daar had de politie een dag eerder de menigte met geweld en met waterkanonnen uiteengedreven bij de residentie van Suu Kyi.

De Verenigde Staten en de Verenigde Naties hebben kritiek geuit op het gebruik van geweld tegen de demonstranten. Zij willen dat de staatsgreep wordt teruggedraaid en dat Suu Kyi en andere vastgezette leiders en activisten worden vrijgelaten.

© ANP 2021
myanmar
naypyidaw
politie
verenigde naties
demonstratie
staatsgreep
aung san suu kyi
rangoon
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?