Amerikaanse sancties tegen legerleiders Myanmar

buitenland
1
10 feb 20:04
De Verenigde Staten voeren nieuwe sancties in tegen de legerleiders die vorige week een staatsgreep pleegden in Myanmar.

Hun zakelijke belangen in de VS worden bevroren, evenals 1 miljard dollar aan Myanmarese overheidstegoeden in de VS. Ook familieleden van de coupplegers vallen onder de strafmaatregelen, die later deze week van kracht worden.

President Joe Biden maakte de maatregelen woensdag bekend en eiste opnieuw dat de militairen de macht onmiddellijk teruggeven aan de democratisch gekozen regering van Aung San Suu Kyi. Zij en andere leiders en activisten moeten worden vrijgelaten, waarschuwde de president nogmaals.

De controles op de export van goederen naar Myanmar worden aangescherpt. Steun voor gezondheidsbeleid en maatschappelijke organisaties blijft wel mogelijk.

Protesten
Voor de vijfde dag op rij werd woensdag in meerdere steden geprotesteerd tegen de militaire junta. Honderden ambtenaren liepen door de straten van de hoofdstad Naypyitaw in een mars van burgerlijke ongehoorzaamheid, in gezelschap van artsen, leraren en treinpersoneel.

Dinsdag grepen veiligheidstroepen hard in, waarbij zeker vier mensen gewond raakten nadat ze waren beschoten. "Geweld is onaanvaardbaar", aldus Biden. Hij zei dat de VS bereid zijn om meer maatregelen te treffen.

© ANP 2021
myanmar
verenigde staten
sancties
joe biden
naypyidaw
aung san suu kyi
staatsgreep
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi