Influencer (17) krijgt '50.000 berichten' na spuwen moslimhaat op Instagram

buitenland
0
11 feb 16:26
In Frankrijk zijn vijf verdachten opgepakt voor het met de dood bedreigen van een influencer die op Instagram haatuitspraken over de islam deed.

Dat maakte de Franse Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin dinsdag op Twitter bekend. De 17-jarige Mila noemde de islam een "schijtreligie" en zei dat er alleen "haat" in de Koran staat.

De rel rond Mila maakte in Frankrijk een discussie los over het recht om de islam te beledigen. Het begon in januari vorig jaar met een live video van Mila op Instagram, de influencer raakte in gesprek met een van haar volgers. Het gesprek liep uit de hand nadat Mila bekend maakte dat ze op meisjes valt. De jongen maakte haar vervolgens uit voor "vuile lesbienne" en gaf aan dat hij moslim zou zijn.

In een tweede video komt Mila terug op de scheldpartij en geeft ze haar ongefilterde mening over de islam. "Ik haat religie. De Koran predikt enkel haat, de islam is stront, ik zeg wat ik denk. Ik ben niet racistisch. Je kan niet racistisch zijn tegenover een religie. Jullie God, ik steek een vinger in zijn kont. Bedankt, tot ziens!"

Bedreigingen
Ze zou daarna doodsbedreigingen hebben ontvangen en ging daarom niet meer naar school. De politie nam de berichten dusdanig serieus dat ze het meisje en haar familie bescherming bood en liet onderduiken. Ze stopte noodgedwongen met Instagram.

De Franse president Emmanuel Macron reageerde geschokt op de gebeurtenissen. "We zijn vergeten dat Mila een adolescent is", zei hij in februari vorig jaar. "We zijn haar bescherming verschuldigd op school en in haar dagelijks leven.". Hij stelde ook dat de wet duidelijk is en dat mensen het recht hebben de spot te drijven met godsdiensten.

Volgens de advocaat van Mila werd zijn cliënte overstelpt met bedreigingen. "Ze kreeg op een gegeven moment ongeveer 30 haatberichten per minuut. Ze leeft alsof ze in een bunker woont", zegt haar advocaat tegen BBC. In de afgelopen twaalf maanden heeft ze "meer dan 50.000 haatberichten" ontvangen, meldt de Franse krant Le Figaro.

Justitie
Franse justitie opende vorig jaar twee onderzoeken in verband met de zaak: een eerste moest achterhalen wie er achter de doodsbedreigingen zit. Dat onderzoek loopt nog altijd. Het tweede onderzoek richtte zich op de uitspraken van Mila zelf en moest nagaan of die vielen onder de 'vrije meningsuiting' of 'aanzetten tot religieuze haat'.

Het laatste onderzoek is volgens Het Laatste Nieuws snel weer stopgezet omdat het volgens de openbare aanklager zou gaan om een "persoonlijke mening over een religie en niet om een oproep tot haat of geweld tegen individuen op basis van afkomst of geloof".

Onder de hashtag #JesuisMila kwam er een tegenbeweging op gang die het meisje een hart onder de riem stak. In een interview op de Franse televisie benadrukte Mila achteraf dat ze geen moslims had willen beledigen. Ze had spijt van een paar grove opmerkingen, maar blijft achter haar opmerking staan dat de islam een "haatreligie" zou zijn.

De Franse politie is nog altijd volop bezig met het onderzoek. In totaal zijn 13 mensen opgepakt van tussen de 18 en 29 jaar oud. Ze komen uit verschillende delen van Frankrijk.

In oktober vorig jaar werd een 23-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar omdat hij een video had gepubliceerd waarin hij deed alsof hij Mila's keel opensneed. 

© MAROKKO.NL 2021
frankrijk
moslimhaat
arrestaties
mila
instagra
racisme
islam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi