VS 'verontwaardigd' over raketaanval in Irak

buitenland
1
16 feb '21
De Amerikaanse minister Antony Blinken van Buitenlandse Zaken zei dat de Verenigde Staten "verontwaardigd" zijn over een raketaanval bij het vliegveld van Erbil in Noord-Irak.

Bij die aanval in Iraaks Koerdistan raakte een Amerikaanse militair gewond. Een burger die voor de troepenmacht werkte kwam om, vijf andere burgermedewerkers raakten gewond.

"Ik heb contact opgenomen met de premier van de regionale regering van Koerdistan, Masrour Barzani, om het incident te bespreken en onze steun te betuigen voor alle inspanningen om de verantwoordelijken te onderzoeken en ter verantwoording te roepen", zei Blinken in een verklaring.

Ongeveer 120 Nederlandse militairen die daar sinds enkele weken zitten, zijn ongedeerd op het kamp, meldde Defensie eerder. De Nederlanders zijn sinds enkele weken actief met de bewaking van de binnenste ring van het vliegveld.

De militairen van de landmacht zijn daarmee verantwoordelijk voor de veiligheid binnen het vliegveld, dat een belangrijk knooppunt is voor de anti-IS-coalitie in het noorden van Irak.

De Koerden bewaken de buitenste ring van de luchthaven en Amerikaanse troepen de middelste ring.

© ANP 2021
verenigde staten
irak
koerdistan regionale overheid
koerdistan
nederland
masrour barzani
erbil
koerdische autonome regio
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?