Aanklagers in beroep in strafproces tegen Valcke en Al-Khelaïfi

sport
0
17 feb 12:28
De Zwitserse aanklagers in het corruptieproces tegen Jerôme Valcke, voormalig secretaris-generaal van wereldvoetbalbond FIFA, en voorzitter Nasser Al-Khelaïfi van Paris Saint-Germain hebben beroep aangetekend tegen de vonnissen.

Het Openbaar Ministerie wil dat het duo en ook een derde beklaagde in deze zaak, de Griekse zakenman Dinos Deris, alsnog de cel ingaan voor de misdrijven waarvan het OM het drietal beschuldigt.

De zaak draaide om vermeende corruptie bij de toewijzing van uitzendrechten van diverse grote voetbaltoernooien, waaronder WK's. Al-Khelaïfi werd eind oktober vrijgesproken van crimineel gedrag. Justitie eiste een gevangenisstraf van 28 maanden tegen de zakenman uit Qatar.

Valcke kreeg in plaats van de geëiste drie jaar cel een voorwaardelijke gevangenisstraf van 120 dagen. De Fransman moest tevens een bedrag van 1,75 miljoen euro terugbetalen aan de FIFA.

Schorsing
Valcke zou zichzelf bij de verkoop van de uitzendrechten hebben verrijkt. Een deel van de rechten kwam terecht bij Al-Khelaïfi, die ook de baas is van de beIN Media Group. In ruil daarvoor mocht Valcke geruime tijd kosteloos een luxe villa op Sardinië bewonen die eigendom is van de Qatarees. De rechter zag echter niet genoeg bewijs om ze achter de tralies te zetten. De Griek Deris werd zelfs helemaal vrijgesproken. "Na een meedogenloze 4-jarige campagne tegen mij is mijn naam eindelijk volledig gezuiverd", liet Al-Khelaïfi destijds na zijn vrijspraak weten.

Valcke was bij de FIFA jarenlang de rechterhand van voorzitter Sepp Blatter. In 2015 zorgde een grote corruptiezaak binnen de mondiale voetbalbond voor de val van vrijwel alle kopstukken, onder wie ook Blatter en Valcke. Beiden kregen een lange schorsing.

© ANP 2021
openbaar ministerie
griekenland
corruptie
qatar
frankrijk
jérôme valcke
bein
sardinië
sepp blatter
nasser al-khelaifi
fifa
paris saint-germain
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi