Ophef na persiflage koning Mohammed VI door Algerijns TV-programma

marokko
0
14 feb '21
In Marokko is ophef ontstaan nadat een Algerijns televisieprogramma de Marokkaanse koning persifleerde.

Volgens veel Marokkanen heeft de Algerijnse talkshow 'Weekend Story' een grens overschreden.

Het praatprogramma voerde een sketch op waar de Marokkaanse koning Mohammed VI, gespeeld door een Algerijnse acteur met een gigantisch hoofd van papier-maché, is uitgenodigd voor een gesprek. De koning wordt door de presentator ondervraagd over onderwerpen als de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara en de recente verzoening met Israël.

De keuze van het programma om de Marokkaanse vorst belachelijk te maken komt niet uit de lucht vallen. De spanningen tussen de twee Noord-Afrikaanse buurlanden nam eind vorig jaar toe nadat Marokko een militaire operatie uitvoerde in de Marokkaanse-Mauritaanse grensstreek El Guerguerate.

De Marokkaanse strijdkrachten (FAR) hebben een blokkade opgeheven op de enige route die Marokko met Mauritanië verbindt. Gewapende Polisario-rebellen hadden de grensovergang wekenlang geblokkeerd.

Het door Algerije gesteunde Polisario-front kreeg na de strategische blokkade van de grensovergang niet de internationale steun waar ze op hoopten en tot grote ergernis van Algerije besloot de Amerikaanse regering een consulaat te openen in het Zuid-Marokkaanse Dakhla. De Verenigde Staten erkennen daarmee de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara.

De sketch was bedoeld om de draak te steken met de Marokkaanse vorst, zo biedt de koning in het programma zijn hand aan om door een andere gast te worden gekust, die herinnert de koning er echter aan dat ze daar in Algerije niet van gediend zijn.

Veel Marokkanen hebben na het zien van de sketch hun ongenoegen gedeeld op sociale netwerken, zo ook de Marokkaanse minister van Mensenrechten Mustapha Ramid. Hij plaatste een verklaring op Facebook waarin hij liet weten de schending van Marokko's nationale symbolen "onacceptabel en onaanvaardbaar" te vinden.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
mohammed vi
algerije
spot
imitatie
persiflage
mustapha ramid
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?