Israël verbiedt Arabische kandidate van verkiezingen

buitenland
0
17 feb '21
De Israëlische Centrale Kiescommissie heeft woensdag besloten om de Israëlische Labour Party-kandidate Ibtisam Mara'ana te verbieden deel te nemen aan de komende verkiezingen.

Mara'ana staat op de partijlijst als de zevende kandidaat en zal naar verwachting één van de vijf tot zes zetels in het 120-zetels tellende parlement winnen.

Tegen Mara'ana werd een petitie ingediend door de extreemrechtse partij Otzma Yehudit (Joodse macht) onder de bewering dat ze enkele jaren geleden uitspraken had gedaan tegen Israël. Ook zou ze antizionistische opmerkingen hebben gemaakt.

De petitie bevatte een eerdere verklaring van Mara'ana waarin ze had opgeroepen tot de terugkeer van Joden naar de Verenigde Staten en Polen. Ook wordt ze beschuldigd van het opzettelijk negeren van een jaarlijks terugkerende herdenking waarbij op Memorial Day twee minuten stilte wordt gehouden voor de bloedbaden tijdens de Holocaust, de Jodenvervolging in het beschaafde Europa.

De Israëlische procureur-generaal Avichai Mandelblit bracht dinsdag een advies uit waarin hij zich verzette tegen het verbod op deelname van Mara'ana. Hij zei dat ze zich heeft verontschuldigd voor haar opmerkingen tegen de zionistische staat.

De zaak zal nu worden beoordeeld door het Hooggerechtshof. Het hof heeft in het verleden geweigerd kandidaten voor verkiezingen te diskwalificeren.

De algemene verkiezingen van Israël staan gepland voor 23 maart. Israëliërs gaan voor de vierde keer in twee jaar tijd naar de stembus, te midden van een politieke impasse tussen de belangrijkste Israëlische partijen.

© MAROKKO.NL 2021
israel
verkiezingen
arabisch
kandidate
labour party
ibtisam mara'ana
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?