VS en Europese landen willen Iran aan afspraken houden

buitenland
0
18 feb 20:29
Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten willen ervoor zorgen dat Iran zich aan de afspraken uit het atoomakkoord van 2015 houdt.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de vier landen hebben na een overleg benadrukt dat ze willen voorkomen dat Iran kernwapens krijgt.

Een woordvoerder van president Joe Biden zei dat Iran "nog ver weg is" van het naleven van het akkoord. Iran zei eerder dat de andere landen eerst hun afspraken moeten nakomen, voordat Iran zich aan het akkoord gaat houden.

De ministers spraken ook hun zorgen uit over de recente nucleaire activiteiten van Iran. Het land verrijkt sinds kort uranium tot 20 procent. Als uranium meer verrijkt wordt, is het bruikbaarder als energiebron maar ook schadelijker. Het is volgens de landen daarom van belang om weer te overleggen met Iran.

De Amerikaanse minister Antony Blinken herhaalde donderdag de intentie om het verdrag weer te ondertekenen. Het land stapte daar in 2018 onder Donald Trump uit, terwijl het in 2015 een belangrijke rol had bij de totstandkoming van de deal.

Andere ondertekenaars zijn China, Rusland, de Europese Unie en Iran.

© ANP 2021
iran
duitsland
frankrijk
verenigd koninkrijk
verenigde staten
europa
donald trump
atoomakkoord
china
rusland
joe biden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi