VS formeel weer toegetreden tot klimaatakkoord van Parijs

buitenland
0
19 feb 18:30
De Verenigde Staten zijn vrijdag opnieuw toegetreden tot het klimaatverdrag van Parijs, bijna een maand na de inhuldiging van Joe Biden als president.

Daarmee lost Biden een van zijn verkiezingsbeloften in. Biden ging op een digitale veiligheidsconferentie in München enkele uren na terugkeer meteen in op deze stap, waarin hij zijn Europese bondgenoten opriep de inspanningen in de strijd tegen klimaatverandering te verdubbelen en waarschuwde voor een "wereldwijde existentiële crisis".

"We kunnen niet langer uitstel accepteren of slechts het minimaal noodzakelijke doen om de klimaatverandering aan te pakken", zei hij. Als dat niet gebeurt, aldus Biden, "dan zullen we allemaal de gevolgen moeten ondergaan".

Obama
In een verklaring zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken na de terugkeer: "Hoe gedenkwaardig onze toetreding tot het akkoord in 2016 was en hoe gedenkwaardig onze terugkeer vandaag is, nog belangrijker is wat we doen in de komende weken, maanden en jaren."

Het klimaatverdrag van Parijs werd in gesloten tijdens de laatste termijn van president Barack Obama, toen Biden nog vicepresident was.

Donald Trump stapte in 2017 als opvolger van Obama uit het klimaatverdrag, met als voornaamste reden dat de afspraken te beperkend zouden zijn voor het Amerikaanse bedrijfsleven. Door de lange opzegtermijn stapten de VS pas in november 2020 formeel uit het verdrag.

Broeikasgassen
De VS waren van de 196 landen die het verdrag ondertekenden het enige land dat zich niet langer aan de afspraken gebonden achtte. Het land stoot per hoofd van de bevolking tevens de meeste broeikasgassen ter wereld uit.

Biden heeft in zijn campagne gezegd klimaatverandering serieus te nemen en heeft John Kerry benoemd tot speciaal gezant op dit terrein.

© ANP 2021
verenigde staten
john kerry
barack obama
joe biden
klimaatakkoord
parijs
donald trump
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi