Biden wil met andere landen Irans nucleaire ambities beteugelen

buitenland
1
19 feb 19:25
President Joe Biden zegt het noodzakelijk te vinden dat de Verenigde Staten samen met andere wereldmachten de "destabiliserende" nucleaire ambities van Iran gaan beteugelen.

Op een digitale veiligheidsconferentie, gehouden vanuit München, zei Biden dat zijn regering bereid is de onderhandelingen te heropenen met de Veiligheidsraad over het nucleaire programma van Iran.

"We moeten iets doen tegen de destabiliserende activiteiten van Iran in het Midden-Oosten", sprak Biden. "We zullen met onze Europese en andere partners kijken hoe we verder gaan."

Sancties
Iran herhaalde vrijdag dat voor nader overleg eerst alle Amerikaanse sancties van tafel moeten. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse regering duidelijk had gemaakt met de Islamitische Republiek om de tafel te willen om te praten over het Iraanse nucleaire programma. Dat zou kunnen gebeuren op een top met andere landen.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken schreef op Twitter dat de VS "onvoorwaardelijk" alle sancties moeten schrappen die zijn ingesteld door de vorige Amerikaanse president, Donald Trump. Iran zal dan onmiddellijk alle tegenmaatregelen terugdraaien die het heeft genomen, aldus minister Mohammad Javad Zarif.

Het atoomakkoord met Iran is een hoofdpijndossier voor Biden. De VS en meerdere andere landen spraken in 2015 met Iran af dat het zijn nucleaire programma zou beperken in ruil voor verlichting van sancties. Trump vond dat een slechte deal was gesloten en legde in zijn ambtsperiode weer zware strafmaatregelen op.

Daarna voelde ook Iran zich niet meer verplicht om afspraken uit de deal na te komen.

© ANP 2021
iran
atoomprogramma
verenigde staten
donald trump
mohammad javad zarif
joe biden
verenigde naties
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi