Bankgebouwen aangevallen op vierde dag rellen Spanje

buitenland
1
19 feb 21:44
Bij de vierde dag van rellen in Spanje hebben demonstranten geprobeerd om bankgebouwen in brand te zetten in Barcelona en Girona. Ook hebben actievoerders in Barcelona blokkades opgeworpen en die in brand gestoken.

In Barcelona heeft de politie op meerdere plekken ingegrepen om de rellen te stoppen. Een aantal straten is geblokkeerd om de relschoppers tegen te houden.

In Spanje gaan sinds dinsdag honderden mensen de straat op om te demonstreren voor de vrijlating van de rapper Pablo Hasél. Hasél werd dinsdag opgepakt nadat hij in 2018 was veroordeeld tot negen maanden cel vanwege majesteitsschennis en verheerlijking van geweld en terrorisme in zijn teksten. Hij weigerde de gevangenis in te gaan en had zich verschanst in de universiteit van zijn geboorteplaats Lleida in de provincie Lerida. De demonstranten noemen zijn arrestatie een inperking van de vrijheid van meningsuiting in Spanje.

De Spaanse premier Pedro Sánchez vindt niet dat de vrijheid van meningsuiting in gevaar komt. Hij veroordeelt de rellen. "De vrijheid van meningsuiting wordt beschermd door onze democratie. Mensen zijn vrij om alles te zeggen wat ze willen, maar geweld wordt niet beschermd door de democratie." Hij beloofde wel de vrijheid van meningsuiting "uit te breiden".

© ANP 2021
barcelona
spanje
terrorisme
pablo hasel
pedro sánchez
politie
gerona
rellem
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi