ME voert charge uit bij demonstratie Museumplein

algemeen
1
21 feb '21
De ME heeft zondagmiddag rond 15.45 uur ingegrepen bij de demonstratie op het Museumplein in Amsterdam.

Kort daarvoor was op last van burgemeester Femke Halsema de demonstratie tegen de coronamaatregelen ontbonden, maar lang niet iedereen gaf daar gehoor aan.

Er hebben zich ruim duizend mensen verzameld. Op het plein in Amsterdam mengde een grote groep van enkele honderden 'koffiedrinkers' zich zondag tussen een veelvoud van zonaanbidders en recreanten die van de vroege voorjaarsdag kwamen genieten.

Op het Museumplein is de afgelopen weken geregeld gedemonstreerd tegen het kabinetsbeleid en de coronamaatregelen. Anders dan voorgaande weken heeft de gemeente het plein deze zondag niet aangewezen als een zogenoemd veiligheidsrisicogebied. Dan zou ingrijpen door de politie gemakkelijker kunnen.

Op 17 januari, eveneens een zondag, ontstonden ongeregeldheden nadat de Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie, justitie) besloot een door de rechter verboden en spontaan ontstane demonstratie van zo'n 2000 mensen te ontbinden.

Daarna kwamen er op zondag telkens groepen mensen naar het plein die wisten dat ze daar niet mochten demonstreren. Dat leidde twee zondagen achtereen tot ongeregeldheden.

© ANP 2021
amsterdam
museumplein
politie
femke halsema
demonstratie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?