EU maakt zich op voor sancties tegen coupplegers Myanmar

buitenland
0
22 feb 10:59
De Europese Unie maakt zich op voor sancties tegen de coupplegers in Myanmar. Die moeten enkel hen en niet de Myanmarese bevolking treffen

Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen afgesproken. De EU kijkt ook voortdurend of het haar handel met en ontwikkelingshulp aan het Zuid-Aziatische land nog wel kan voortzetten.

De EU veroordeelt de coup van 1 februari in "de krachtigste bewoordingen". Het Myanmarese leger, dat de macht heeft gegrepen, moet die teruggeven aan de wettige burgerregering, stellen de EU-lidstaten.

De noodtoestand moet onmiddellijk worden opgeheven en het nieuwgekozen parlement moet aan het werk kunnen. Verder moet het leger meteen en zonder voorwaarden democratisch boegbeeld Aung San Suu Kyi en president U Win Myint vrijlaten. Dat geldt ook voor alle anderen die zijn opgepakt.

De EU "staat klaar" om gerichte strafmaatregelen te nemen, zeggen de ministers. Ze vragen EU-buitenlandchef Josep Borrell en de Europese Commissie om de sancties voor te bereiden.

De EU kan degenen die de hand hadden in de staatsgreep bijvoorbeeld de toegang ontzeggen. En voorkomen dat ze nog bij in Europa gestald geld kunnen.

© ANP 2021
myanmar
europese unie
win myint
staatsgreep
sancties
aung san suu kyi
josep borrell
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi