Ondanks verbod weer protesten in Fnideq

marokko
0
20 feb 17:06
Honderden demonstranten gingen vrijdag voor de derde opeenvolgende week de straat op in Fnideq uit protest tegen de sluiting van de grenzen met de Spaanse enclave Ceuta

De georganiseerde sit-in voor de ingang van de Mohammed V-moskee gebeurde ditmaal in aanwezigheid van opvallend veel jongeren en vrouwen.

De protestbeweging is al enkele maanden gaande. Demonstranten hekelen de sluiting van de grens met de Spaanse enclave Ceuta. Voor velen was de grensovergang en de daaruit voortvloeiende smokkel een belangrijke inkomstenbron.

Op sociale netwerken werd deze week wederom opgeroepen tot protesten in Fnideq en in de naburige steden M'diq en Martil. Ook de politie was weer in grote getale aanwezig.

Getroffenen hebben de autoriteiten meermaals gewezen op de precaire omstandigheden waarin ze moeten leven. Na maandenlang wachten op een reactie van de regering besloten de actievoerders begin deze maand om de straat op te gaan.

De vrijdagavondprotesten begonnen twee weken geleden. De spanningen liepen daarbij dermate op dat ordediensten moesten ingrijpen en actievoerders moest arresteren. Justitie besloot vier arrestanten te vervolgen, het viertal heeft een voorwaardelijke straf van zes maanden opgelegd gekregen.

De autoriteiten vrezen dat het protest ook zal overwaaien naar Nador, waar de autoriteiten de grens met de Spaanse enclave Melilla hebben gesloten. Ook daar worden duizenden gezinnen getroffen door de sluiting van de grensovergang. Oproepen om te demonstreren worden onderdrukt door lokale autoriteiten.

Vorige week hield Mohamed Amhidia, de gouverneur van Tanger-Tetouan-Al Hoceima, een bijeenkomst met lokale ambtenaren om eventuele economische alternatieven te bestuderen. Ook zijn de bouwwerkzaamheden aan de vrijhandelszone weer hervat nadat deze twee maanden waren opgeschort. Deze ontwikkelingen hebben burgers er echter niet van weerhouden opnieuw de straat op te gaan.

Voor het oplossen van de problematiek ontbreekt de politieke wil. Rabat zet momenteel maximaal in op de komst van een nieuwe economische handelszone die de strijd aan moet gaan met de illegale smokkel vanuit de Spaanse enclaves. Een 90 hectare tellende handelszonde zal naar verwachting in de zomer van 2021 in Fnideq worden ingehuldigd.

Ook in Nador wordt gewerkt aan een soortgelijk initiatief.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
tetouan
fnideq
mdiq
ceuta
demonstratie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi