Algerijnse president ontbindt parlement en schrijft vervroegde verkiezingen uit

buitenland
0
18 feb 17:12
De Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune heeft beslist het parlement te ontbinden en vervroegde verkiezingen uit te schrijven.

Dat heeft hij in een toespraak tot de natie bekendgemaakt. "Ik heb besloten de Nationale Volksassemblée te ontbinden en verkiezingen uit te schrijven", zei president Tebboune. Hij zei daarbij plaatsen te willen vrijmaken voor jongere regeringsleden.

Tegelijk liet hij ook weten gratie te verlenen aan een zestigtal leden van Hirak, een protestbeweging die zich tegen het Algerijnse regime verzet. Tebboune zegt dat zij bij hebben gedragen aan "de redding van het land".

Tebboune kwam als oud-premier in 2019 aan de macht als opvolger van Abdelaziz Bouteflika. Die werd na protesten van Hirak aan de kant geschoven, en er kwamen verkiezingen. Er kwam van waarnemers echter forse kritiek op het verloop van die verkiezingen. Zo waren de erkende kandidaten allemaal oude getrouwen van het regime. De oppositie kreeg geen kans.

De protestbeweging in Algerije bleef zich roeren met eisen voor verdergaande hervormingen. De coronapandemie maakte een einde aan de voortdurende demonstraties.

Algerijnen hebben zich op 1 november in een referendum uitgesproken over een nieuwe grondwet die het parlement een grotere rol moet geven. In het ontwerp van de nieuwe grondwet krijgt de president maximaal twee termijnen en krijgen de minister-president en het parlement meer te zeggen.

© MAROKKO.NL 2021
algerije
abdelmadjid tebboune
parlement
verkiezingen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi