Vrijhandelszone Fnideq: bouwwerkzaamheden na 2 maanden hervat

marokko
0
18 feb '21
De bouwwerkzaamheden aan de vrijhandelszone in het Noord-Marokkaanse Fnideq zijn weer hervat

De werkzaamheden waren voor twee maanden opgeschort als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. De opschorting kwam slechts zes maanden nadat in juni de werkzaamheden waren gestart.

De hervatting van de bouwwerkzaamheden lijkt ingegeven door de protesten in Findeq en de nabijgelegen steden Mdiq en Martil. Honderden demonstranten gingen vrijdag voor de tweede opeenvolgende week de straat op uit protest tegen de sluiting van de grenzen met de Spaanse enclave Ceuta. Voor velen was de grensovergang en de daaruit voortvloeiende smokkel een belangrijke inkomstenbron.

De aankondiging van de komst van de vrijhandelszone werd dan ook verwelkomd door gezinnen die zwaar getroffen zijn door de grenssluiting. De autoriteiten willen met de nieuwe handelszone meer werkgelegenheid creëren. De werkloosheid in de regio is de afgelopen maanden sterk toegenomen door het strengere toezicht op het goederen-, en personenvervoer bij de grensovergang met Ceuta.

Rabat zet momenteel maximaal in op de komst van een nieuwe economische handelszone die de strijd aan moet gaan met de illegale smokkel vanuit de Spaanse enclaves. Een 90 hectare tellende handelszonde zal naar verwachting in de zomer van 2021 in Fnideq worden ingehuldigd.

Volgens regeringsleider Saad Eddine El Otmani beoogt het project een grote meerwaarde te brengen aan de regio.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
fnideq
vrijhandelszone
bouwwerkzaamheden
ceuta
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?