Marokko gezwicht voor druk Burundi en opent binnenkort ambassade in Bujumbura

marokko
2
22 feb 20:33
Marokko bereidt zich voor op de opening van een ​​ambassade met residentie in Burundi

Dat meldt het Burundese Ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. De opening van het Marokkaanse diplomatieke kantoor gebeurt op basis van wederkerigheid.

In ruil voor de komst van de ambassade behoudt Burundi haar consulaire vertegenwoordiging in Laâyoune, meldt hetzelfde ministerie op Twitter.

Eind januari ontstond licht paniek in Rabat nadat Burundi op Twitter had aangekondigd haar consulaat in het Zuid-Marokkaanse Laayoune te zullen sluiten. Het diplomatieke kantoor werd nog geen jaar geleden ingehuldigd. De Tweet waarin het vertrek werd aangekondigd werd echter kort daarna verwijderd. Burundi gaf ook aan haar ambassades in Canada en Brazilië te zullen sluiten om "strategische en wederkerige" redenen.

De 'diplomatieke rel' tussen de twee Afrikaanse landen lijkt door de komst van een Marokkaanse ambassade in de kiem gesmoord. Mohamed Methqal (directeur Agentschap voor Internationale Samenwerking) was begin februari afgereisd naar Burundi voor een ontmoeting met de Burundese Minister van Buitenlandse Zaken Albert Shinigiro.

De twee bespraken mogelijkheden om de samenwerking op verschillende gebieden te intensiveren. Volgens het persbericht van het kantoor van Shinigiro gaat het om samenwerkingen op het gebied van onderwijs, toerisme, gezondheid, landbouw en hernieuwbare energiebronnen.

Afgelopen februari heeft de Republiek Burundi een consulaat in Laayoune ingehuldigd. Het was het zesde diplomatieke kantoor in de hoofdstad van de Marokkaanse Sahara. De inhuldigingsceremonie werd destijds bijgewoond door Nasser Bourita (minister van Buitenlandse Zaken) en zijn Burundese tegenhanger, Ezechiel Nibigira.

Intussen is er veel gebeurd in Buruni. De vertrekkende president en Marokko-vriend Pierre Nkurunziza overleed in juni 2020. Hij stierf aan de gevolgen van een hartaanval, aldus een verklaring van de regering.

Tijdens zijn presidentschap trok Bujumbura in 2010 de erkenning van de 'Sahrawi Arab Democratic Republic' in en startte hij met zijn toenadering tot Rabat.

Momenteel wordt Burundi geleid door generaal Evariste Ndayishimiy. Hij leidde het Ministerie van Defensie tijdens het Nkurunziza-tijdperk (2005-2020).

© MAROKKO.NL 2021
marokko
burundi
bujumbura. ambassade
consulaat
laayoune
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi