Canada bestempelt Chinese behandeling van Oeigoeren als genocide

buitenland
0
23 feb 11:04
Het Canadese parlement heeft maandag een niet-bindende motie goedgekeurd die de behandeling van Oeigoeren door China als genocide bestempelt.

Het parlement roept de regering van premier Justin Trudeau nu op China's behandeling van de moslimminderheid officieel als zodanig te erkennen. 266 van de 338 leden van het Canadese lagerhuis stemden voor de motie, die was ingediend door de oppositie.

Ook meerdere coalitieleden stemden voor. De overige leden, onder wie Trudeau en ministers uit zijn regering, onthielden zich van stemming.

De motie erkent dat Oeigoeren in China in het verleden en het heden het slachtoffer zijn geworden van genocide. Volgens de parlementsleden hebben Oeigoeren in de Chinese regio Xinjiang onder meer te maken gehad met politieke en antireligieuze indoctrinatie, gedwongen arbeid en de vernieling van culturele bezienswaardigheden.

Olympische Winterspelen
Ook een amendement aan de motie waarin wordt opgeroepen om de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking te verplaatsen naar een ander land als China doorgaat met de genocide, werd aangenomen.

China reageerde boos op de motie en zegt protest te hebben aangetekend. Een woordvoerder Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken verweet de Canadezen sport te hebben gepolitiseerd en zei dat niet is gehandeld in de geest van het Olympisch Handvest.

Concentratiekampen
De Chinese ambassade in Canada had de motie eerder al omschreven als beschamend en een kwaadwillende provocatie van de 1,4 miljard Chinezen.

Volgens experts worden meer dan een miljoen Oeigoeren momenteel tegen hun wil vastgehouden in politieke heropvoedingskampen. Peking ontkent dit en beweert dat het om centra voor beroepsopleidingen gaat om Oeigoeren weg te krijgen van terrorisme en separatisme.

Wereldwijd is Canada het tweede land dat de behandeling van de moslimminderheid door China als genocide wil erkennen. Alleen de Verenigde Staten deden dit eerder.

Trudeau erkent de berichten van mensenrechtenschendingen vanuit China en heeft gezegd zich met internationale bondgenoten te beraden over het gebruik van de term genocide.

© ANP 2021
canada
oeigoeren
genocide
volkerenmoord
moslimhaat
china
justin trudeau
xinjiang
mensenrechten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi