'Biden wacht lastig telefoontje met Saoedische koning'

buitenland
0
24 feb 14:24
President Biden wil woensdag voor het eerst als staatshoofd een telefoontje plegen met de koning van Saoedi Arabië, Salman bin Abdulaziz al-Saud.

De Amerikaanse nieuwssite Axios meldt dit en vermoedt dat het telefoongesprek geen leuk onderonsje wordt.

Donderdag wordt naar verwachting in Washington een rapport van inlichtingendiensten vrijgegeven over de moord in 2018 op de in de VS werkende Saoedische journalist Jamal Kashoggi.

Aangenomen wordt dat het rapport bevestigt dat de zoon van de 85-jarige koning, kroonprins en feitelijk heerser Mohammed bin Salman, persoonlijk betrokken was bij de bloedige moord. Die was in het Saoedische consulaat in Istanbul. Maar niet alleen het rapport overschaduwt het gesprek tussen de twee oude bondgenoten.

Biden riep in zijn verkiezingscampagne afgelopen jaar dat "de kroonprins opdracht tot de moord heeft gegeven en dat hij Saoedi-Arabië geen wapens zal verkopen en van de Saoedi's de paria zal maken die ze zijn".

Bidens voorganger Trump versterkte juist de band met het Saoedische koningshuis, onder meer door zich steeds feller tegen Iran te keren en zich niet druk te maken over de moord in Istanbul. Volgens de Saoedi's probeert het sjiïtische Iran met allerlei militaire operaties het overwegend soennitische Midden-Oosten te domineren.

De Saoedi's bestoken met luchtaanvallen het buurland Jemen omdat een groot deel van het land in handen is van de Houthi-stam die niet soennitisch is en in de ogen van Saoedi-Arabië daarom pro-Iran. De bloedige bombardementen worden uitgevoerd met steun van andere landen inclusief de VS.

Biden heeft al begin deze maand gezegd dat hij daarmee wil ophouden. Ook gaf hij al in zijn campagne aan Iran liever diplomatiek te willen benaderen.

© ANP 2021
saoedi-arabië
verenigde staten
salman bin abdulaziz al-saud
joe bieden
donald trump
jemen
mohammad bin salman al-saoed
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi