Marokko: Lesieur Cristal verklaart prijsstijging tafeloliën na boycotoproep

marokko
37
24 feb 18:25
De Marokkaanse fabrikant van eetbare oliën Lesieur Cristal heeft woensdag gereageerd op oproepen om producten van het bedrijf te boycotten.

De oproepen om het bedrijf van de Marokkaanse dochteronderneming van de Franse multinational Sofiprotéol te boycotten gaan sinds zondag rond op sociale netwerken.

De oproepen zijn een reactie op de recente plotselinge prijsstijging van de producten van het bedrijf. De prijs voor vijf liter olie is in korte tijd met zo'n tien dirham gestegen, de literprijs ging omhoog met anderhalve dirham.

Zowel de prijsstijging als de timing wordt door consumenten bekritiseerd. Door de gedaalde koopkracht als gevolg van de coronacrisis is de verhoogde prijs van de essentiële oliën voor velen niet te betalen.

In een verklaring zegt de 80-jarige onderneming dat het bedrijf de prijzen heeft moeten verhogen als gevolg van de duurder wordende grondstoffen. "Sinds mei 2020 is de prijs van sojabonen met 80% gestegen en die van zonnebloempitten met 90%", meldt het bedrijf in een verklaring.

De hogere productiekosten zijn recentelijk pas doorberekend in de consumentenprijs omdat het bedrijf naar eigen zeggen een grote voorraad grondstoffen had weten aan te leggen. Die grote inkoop gebeurde in opdracht van de regering en vond plaats tijdens de uitbraak van het coronavirus begin vorig jaar en was bedoeld om een landelijk tekort te voorkomen.

Het is volgens het bedrijf echter niet meer mogelijk de doorberekening van de internationale prijsstijging uit te stellen. Het bedrijf belooft al het mogelijke te doen om de impact van grote prijsschommelingen op de wereldmarkt te verzachten.

Boycot
Boycotcampagnes in Marokko bleken in het verleden bijzonder succesvol. Zo resulteerde de landelijke boycot van producten en bedrijven als Sidi Ali, Oulmès, Afriquia en Danone tot aanzienlijk lagere omzetcijfers bij fabrikanten en distributeurs.

De boycots waren een doorn in het oog van de overheid die de acties veroordeelden en afdeden als een boycot van Marokkaanse ondernemingen en hun werknemers.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
tafelolie
prijsstijging
boycot
koopkracht
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi