Vijf Rotterdamse agenten berispt vanwege racisme in appgroep

algemeen
0
25 feb 10:35
Vijf Rotterdamse agenten krijgen een schriftelijke berisping vanwege racisme in een appgroep met collega's in 2019.

Dat is de lichtst mogelijke straf die de politie medewerkers kan geven. De Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke ziet het niet als een incident en wil dat er een breder onderzoek naar discriminatie binnen het politiekorps komt.

"Deze collega’s hebben veel mensen geraakt en teleurgesteld", aldus Westerbeke in een verklaring. "Ik schrok van de uitlatingen in de berichten. Ik vind ze discriminerend, racistisch en kwetsend."

In 2020 kwamen de racistische uitingen één keer naar buiten, maar uit het onderzoek blijkt dat er vaker sprake was van racisme in de appgroep. Daarom is vastgesteld dat de agenten verzuimd hebben hun plicht te doen.

Volgens de politiechef is gebleken dat de betreffende politieagenten "hun werk zonder aanzien des persoons doen en hulp bieden aan iedereen die dat nodig heeft". Hij zegt in een interview met NRC dat het gaat om zaken van twee jaar oud en dat de agenten "oprecht spijt" hebben. Daarom vindt Westerbeke de lichte straf terecht. Een zwaardere straf had volgens hem geen meerwaarde gehad.

Zes politieagenten deden racistische uitlatingen in de chat. Een van hen is geen agent meer en zit inmiddels vast omdat hij informatie had gelekt uit een drugsonderzoek.

© ANP 2021
politie
fred westerbeke
rotterda
racisme
whatsapp
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi