Chinese ambassade: genocide in Xinjiang is een regelrechte leugen

algemeen
3
25 feb '21
"Feiten spreken luider dan woorden, genocide in Xinjiang is een regelrechte leugen".

Dat stelt de Chinese ambassade in Den Haag donderdag in reactie op een aangenomen motie waarin de Tweede Kamer stelt dat China volkerenmoord op de Oeigoerse moslimminderheid pleegt.

"Met het negeren van feiten en van gezond verstand, heeft de Xinjiang-gerelateerde motie van de Nederlandse Tweede Kamer China opzettelijk besmeurd", zo schrijft de ambassade. Hiermee bemoeien de Kamerleden zich "op grove wijze met de binnenlandse aangelegenheden van China". China veroordeelt en verzet zich hier krachtig tegen, zo staat in de verklaring.

"In de afgelopen jaren is de Oeigoerse bevolking in Xinjiang gestaag gegroeid en is hun levensstandaard aanzienlijk verbeterd." Verder stelt de ambassade dat sommige parlementsleden de kwestie aangrijpen voor politiek gewin. "Dit toont volledig hun onwetendheid en vooringenomenheid jegens China aan, evenals hun egoïsme en bekrompen geest."

De motie op initiatief van coalitiepartijen D66 en ChristenUnie kreeg steun van een ruime meerderheid in de Tweede Kamer. Onder meer CDA, SP, GroenLinks, PvdA, DENK en Partij voor de Dieren steunen deze uitspraak.

Het kabinet wil nog niet van volkerenmoord spreken, zei minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken). Daarvoor is volgens hem een uitspraak van een internationaal hof of een uitspraak van de VN nodig. Er is wel sprake van "grootschalige mensenrechtenschendingen tegen Oeigoeren" die in de noordwestelijke regio Xinjiang wonen.

© ANP 2021
tweede kamer
genocide
xinjiang
moslims
oeigoeren
china
volkerenmoord
moslimhaat
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi