Zuid-Afrikaanse virusvariant al in helft EU, Britse bijna overal

buitenland
0
25 feb 22:37
De Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus heeft al in veertien EU-landen de kop opgestoken, en de Braziliaanse in zeven.

Intussen is er zelfs nog maar één lidstaat die de Britse mutant buiten de deur heeft gehouden, zegt de Europese Commissie. "Er staat ons nog een grote uitdaging te wachten", waarschuwt voorzitter Ursula von der Leyen.

De nieuwe varianten baren zorgen, omdat ze besmettelijker zijn en mogelijk minder vatbaar voor sommige vaccins die nu worden gemaakt. Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor de Zuid-Afrikaanse mutant. Farmaceut Moderna heeft zijn vaccin daar inmiddels al op aangepast.

De EU-leiders spraken donderdag, tijdens een nieuw video-overleg over de coronacrisis, lang over de varianten en wat daar tegen te doen. Ze blijven onnodig reizen voorlopig beperken, om te voorkomen dat mutanten in hun land wordt verspreid. Maar lidstaten moeten ook te zware maatregelen vermijden, zei voorzitter Charles Michel van de raad van regeringsleiders na afloop.

Volgens premier Mark Rutte is "uitgesproken dat het belangrijk is om reizen te ontmoedigen tot de epidemiologische situatie is verbeterd. En als het dan toch moet, dan moet er een goed balans zijn tussen beperkingen en de werking van de goederenstromen".

Zes lidstaten, waaronder België en Duitsland, houden hun grenzen nagenoeg dicht. Bij de zuidelijke grenzen van Duitsland staan daardoor ondanks 'groene banen' voor vrachtverkeer geregeld lange files.

© ANP 2021
europese unie
verenig koninkrijk
zuid-afrika
virusmutatie
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi