Vertrouwen in coronabeleid daalt, naleving nog wel hoog

algemeen
0
26 feb '21
Het vertrouwen in het coronabeleid is verder gedaald. De naleving van de coronamaatregelen is desondanks nog steeds wel hoog.

Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat samen met de GGD geregeld mensen ondervraagt over hun gedrag, wat ze vinden van de gedragsmaatregelen van de overheid en hoe het fysiek, mentaal en sociaal met ze gaat in dit coronatijdperk.

De meest recente resultaten komen uit de tiende ronde van het onderzoek, die tussen 10 en 14 februari werd gehouden onder ruim 54.000 mensen. Daaruit concludeert het RIVM dat naleving van de coronamaatregelen in veel gevallen stabiel hoog blijft, en in sommige gevallen zelfs een verbetering toont. Zo ontvingen minder deelnemers bezoek, een daling van 73 procent in de kerstvakantie naar 58 procent nu, en werkten ze meer thuis.

Verder zegt 92 procent zich te houden aan de avondklok, hoewel slechts 42 procent van de mensen denkt dat die avondklok ook echt helpt. Van de maatregel één persoon per dag op bezoek denkt 48 procent dat deze nuttig is. De naleving van de bezoekregel neemt ook af, naar 81 procent, tegen 95 procent toen er nog meer bezoekers mochten komen.

Maatschappelijke belangen
Het onderzoek toont verder aan dat steeds minder mensen vinden dat maatschappelijke belangen goed worden afgewogen (nu 48 procent, terwijl dat tussen 62 en 69 procent van april tot november lag) en besluiten goed worden toegelicht (nu 56 procent, dat was 77 procent in april en sindsdien is sprake van een gestage afname). Slechts 26 procent vindt dat de overheid de lasten van de coronacrisis eerlijk verdeelt over alle partijen in de samenleving, terwijl 43 procent het daarmee oneens is.

Verder vindt 29 procent dat de overheid een duidelijke koers vaart, iets waar 42 procent het mee oneens is. Ook is 30 procent van mening dat de overheid een juiste en eerlijke volgorde hanteert in de vaccinatiestrategie, maar is 36 procent het daarmee oneens. Een meerderheid van 79 procent gelooft wel dat de overheid haar best doet het goede te doen en bereid is om verkeerde beslissingen te corrigeren (54 procent).

Ook wijst het onderzoek uit dat het mentaal en sociaal welbevinden onder druk staat, aldus het RIVM. Meer deelnemers aan het onderzoek ervaren gevoelens van eenzaamheid, een stijging van 61 naar 67 procent ten opzichte van de vorige meting, en minder mensen ervaren hun sociale contacten als ‘goed’, een daling van 58 naar 51 procent.

Deelnemers jonger dan 40 jaar rapporteren een slechtere mentale gezondheid dan oudere deelnemers, aldus het RIVM.

© ANP 2021
rivm
coronavirus
coronabeleid
naleving
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?