Biden kaart mensrechten aan in gesprek met Saoedische koning

buitenland
0
26 feb 8:54
De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een telefoongesprek met de Saoedische koning Salman het belang van mensenrechten benadrukt

Dat heeft het Witte Huis donderdag gemeld. Biden heeft ook gezegd dat hij de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië sterker en meer transparant wil maken.

Naar het gesprek tussen Biden en koning Salman werd al enkele dagen uitgekeken. Verwacht wordt dat een Amerikaans inlichtingenrapport over de moord op de Saoedische journalist en Washington Post-columnist Jamal Khashoggi elk moment kan worden gepubliceerd.

Het rapport ligt gevoelig bij Saoedi-Arabië omdat kroonprins Mohammed bin Salman opdracht zou hebben gegeven tot de moord op Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanbul in 2018.

Hoewel Biden woensdag al te kennen gaf dat hij het rapport heeft gelezen, is uit de verklaring van het Witte Huis niet op te maken dat hij tegenover koning Salman nog over Khashoggi is begonnen. Wel heeft Biden het belang van de rechtsstaat benadrukt.

De twee staatshoofden spraken ook nog over het conflict in Jemen, waarin Saoedi-Arabië een coalitie aanvoert tegen de door Iran gesteunde Houthi-rebellen. Biden onderstreepte daarbij dat de VS achter het recht tot zelfverdediging van Saoedi-Arabië staat.

Van tevoren werd verwacht dat het gesprek tussen Biden en koning Salman geen leuk onderonsje zou worden. Onder Donald Trump waren de banden tussen de VS en Saoedi-Arabië hartelijk en werden er de nodige wapendeals gesloten, maar Biden heeft zich in zijn verkiezingscampagne geregeld kritisch uitgelaten over het Saoedische koningshuis.

Zo zei Biden over de zaak-Khashoggi dat "de kroonprins opdracht tot de moord heeft gegeven en dat hij Saoedi-Arabië geen wapens zal verkopen en van de Saoedi's de paria zal maken die ze zijn".

© ANP 2021
verenigde staten
mensenrechten
saoedi-arabië
washington
jamal khashoggi
mohammad bin salman al-saud
jemen
donald trump
joe biden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi