Spaans mensenhandel-netwerk verkocht Sahrawi-documenten aan illegale Marokkanen

marokko
0
26 feb 14:53
De Spaanse politie heeft deze week een netwerk van 18 mensenhandelaren opgerold, meldt persbureau EFE.

Het netwerk bestond onder meer uit twee medewerkers van een advocatenkantoor en rekenden zo'n € 12.000 om de (overwegend Marokkaanse) migranten te voorzien van valse documenten.

De Marokkanen beweerden afkomstig te zijn uit de Sahara en profiteerden daarmee van de Spaanse regeling waarbij nakomelingen van Sahrawis die tussen 1958 en 1976 in de Sahara woonden een volledige Spaanse nationaliteit kunnen krijgen.

Om de Marokkaanse 'lharaqqa' te helpen zich voor te doen als Sahrawa verstrekte het netwerk vervalste bewijzen om te doen lijken alsof zij een pensioen ontvingen van het Spaanse ministerie van Defensie, als afstammelingen van leden van het Spaanse leger uit het koloniale tijdperk.

Een Koninklijk Besluit uit 1976 van Spanje bood inwoners van de Sahara, die aan bepaalde vereisten voldeden, de mogelijkheid om de Spaanse nationaliteit aan te vragen. Wet 40/1975 van 19 november over de dekolonisatie van de Sahara werd aangenomen op de vooravond van Fransisco Franco's dood.

Alleen al in de provincie Granada hebben naar verluidt meer dan 2.000 Marokkanen geprofiteerd van de diensten van dit criminele netwerk. De organisatie rekent al sinds 2015 bedragen € 4.000 tot € 12.000 voor de verwerking van een verblijfsvergunning of nationaliteit.

Het ontmantelde netwerk had als hoofdzetel een advocatenkantoor dat eerder al was onderzocht voor soortgelijke vergrijpen.

Het Spaanse Hooggerechtshof besloot in juni vorig jaar echter dat 'Spanje' niet hetzelfde is als 'Spaans grondgebied' en weigerde een Sahrawia haar aanvraag voor de Spaanse nationaliteit.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
spanje
nationaliteit
sahara
sahrawi
koloniaal verleden
spaans grondgebied
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi