Partijen botsen in radiodebat over klassieke thema's (video)

algemeen
0
27 feb 9:11
In de Oude Zaal van de Tweede Kamer troffen de dertien partijen die nu in de Tweede Kamer zitten elkaar vrijdag voor het eerst allemaal in deze verkiezingscampagne.

Tijdens het NOS-debat op NPO Radio 1 kwamen onder meer de gezondheidszorg, het onderwijs, veiligheid, integratie en financiën aan bod.

Sigrid Kaag (D66) trof onder anderen Geert Wilders van de PVV, over het onderwerp klimaat. Wilders confronteerde minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) met de vele kilometers die zij als bewindsvrouw heeft gevlogen. "Dat heb ik gedaan voor ons land", wierp Kaag tegen. Zij noemde Wilders "een beetje een klimaatontkenner".

Kaag kreeg het ook aan de stok met CDA'er Wopke Hoekstra. Die sprak zich uit over het drugsstandpunt van D66 om softdrugs te reguleren, dat hij "ontwapenend naïef" noemt. Veel Nederlandse drugs zouden volgens Hoekstra alsnog naar het buitenland gaan.

Kaag op haar beurt vindt het CDA naïef, omdat hard beleid tegen drugs volgens haar niet werkt. De Amerikaanse 'oorlog tegen drugs' heeft gefaald volgens haar.

Azarkan
De extreemrechtse Wilders botste bovendien hard met DENK-leider Farid Azarkan, met wie hij sprak over de islam en integratie. Volgens Wilders ontstaan veel problemen in de samenleving door niet-Westerse immigranten, ook zou in Nederland geen plek zijn voor de islam maar Azarkan vindt dat hij hiermee "haat zaait tegen moslims". De nieuwe PvdA-fractievoorzitter Lilianne Ploumen hield zich tijdens het verbale wapengekletter van Wilders afzijdig.

SP-leider Lilian Marijnissen viel de huidige premier en VVD-leider Mark Rutte, wiens eerste debat het deze campagne was, hard aan op de toeslagenaffaire. Volgens haar is het vertrouwen in de overheid ernstig geschaad door de toeslagenaffaire en de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen. Zij denkt dat de politici die de afgelopen jaren aan het roer stonden, zoals Rutte, bijdragen aan de oplossing. "Ik denk niet dat je een pyromaan moet vragen een brand te blussen."

Aanstaande zondag staan VVD, PVV, CDA, D66, SP en GroenLinks weer tegenover elkaar in het RTL-debat. De selectie voor partijen is gemaakt op basis van het huidige zetelaantal in de Tweede Kamer en de prognose van de Peilingwijzer. Deze politieke krachtmeting wordt gepresenteerd door RTL-presentatoren Frits Wester en Jetske Schrijver.

© MAROKKO.NL 2021
verkiezingen
radiodebat
tweede kamer
denk
farid azarkan
pvv
geert wilders
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi