Biden: maandag mededeling over Saoedi-Arabië na rapport-Khashoggi

buitenland
6
27 feb 22:09
President Joe Biden zal maandag een mededeling doen over Saoedi-Arabië, nadat de Amerikaanse geheime dienst in een rapport concludeerde dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman de moord op journalist Jamal Khashoggi steunde.

"Er zal maandag een bekendmaking zijn over wat we in het algemeen met Saoedi-Arabië gaan doen", zei Biden, gevraagd naar de mogelijkheid om acties te ondernemen tegen Bin Salman.

Het Witte Huis zei eerder 76 betrokkenen te willen straffen met bijvoorbeeld een inreisverbod, maar niet de kroonprins zelf.

Volgens het rapport zag Bin Salman Khashoggi als een bedreiging voor het koninkrijk. De Saoedische journalist was een prominent criticus van het regime in Riyad. Hij verdween spoorloos tijdens een bezoek aan het Saoedische consulaat in Istanbul in oktober 2018. Hij werd daar naartoe gelokt en is daar, zo wordt aangenomen, vermoord door een speciaal commando.

Het is "uiterst onwaarschijnlijk" dat Saoedische functionarissen een dergelijke operatie uitvoerden zonder autorisatie van de kroonprins, aangezien hij sinds 2017 "absolute controle" heeft over alle operaties rond veiligheid en inlichtingendiensten, zo stelt het rapport.

Saoedi-Arabië heeft de bevindingen uit het rapport van de hand gewezen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken herhaalde dat de autoriteiten van mening zijn dat het om een afschuwelijke misdaad gaat, gepleegd door een groep die alle wettelijke regels heeft geschonden.

Riyad blijft erbij dat een stel criminelen op persoonlijke titel heeft gehandeld tegen alle strikte voorschriften in. Ze zijn daarvoor schuldig bevonden en veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen.

© ANP 2021
joe biden
saoedi-arabië
verenigde staten
cia
mohammad bin salman
jamal khashoggi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi