VS teleurgesteld door Iraanse weigering tot nucleair overleg

buitenland
0
1 mrt 0:12
De Verenigde Staten zijn teleurgesteld door de weigering van Iran informeel te komen praten over de mogelijke revival van het nucleaire akkoord uit 2015.

De Europese Unie heeft om de impasse te doorbreken onlangs beide partijen daarvoor aan tafel genodigd. Teheran liet zondag weten de tijd nog niet rijp te vinden. Eerst moeten de VS de sancties tegen de Islamitische Republiek opheffen.

Het Witte Huis blijft niettemin bereid tot "diplomatie van betekenis" die kan leiden tot naleving van de afspraken die destijds in Wenen zijn gemaakt. Oud-president Donald Trump zegde de overeenkomst in 2018 eenzijdig op en nam weer strenge economische maatregelen tegen Iran. Zijn opvolger Joe Biden is geneigd dat besluit terug te draaien, maar eist dat de Iraanse machthebbers stoppen met de verdere verrijking van uranium.

Een Amerikaanse regeringswoordvoerster zei dat Washington over hoe het nu verder moet met het Iraanse kernprogramma gaat overleggen met de partners van de P5+1. Dat zijn de vier andere permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (China, Frankrijk, Rusland en het Verenigde Koninkrijk) plus Duitsland.

© ANP 2021
verenigde staten
joe biden
iran
atoomakkoord
donald trump
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi