Europese Commissie komt nog deze maand met plan inentingsbewijs

algemeen
0
1 mrt 11:29
De Europese Commissie komt nog deze maand met een plan voor een Europees bewijs waarmee de drager kan aantonen dat hij is ingeënt tegen het coronavirus.

Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen maandag gezegd. Zuidelijke EU-landen dringen al langer aan op een 'vaccinatiepaspoort' waarmee ze komende zomer weer toeristen hopen te kunnen verwelkomen.

Andere lidstaten hebben over zo'n certificaat nog veel vragen, vooral over wat je er dan mee zou moeten mogen. Al naderden premier Mark Rutte, die in principe geen bezwaar heeft tegen het idee, en zijn collega's elkaar donderdag bij hun jongste top over de coronabestrijding wel.

Von der Leyen ziet een Europese "digitale groene pas" voor zich. "We zullen in maart een wetsvoorstel indienen", zei de commissievoorzitter maandagochtend in een video-overleg met Europarlementariërs van haar eigen partij, de Duitse CDU. Dan wordt volgens haar duidelijk hoe het certificaat er concreet uit moet zien. De regeringen van de EU-landen en het Europees Parlement moeten er vervolgens nog mee instemmen.

Drie maanden
Von der Leyen waarschuwde donderdag dat het alleen al drie maanden vergt om het inentingsbewijs technisch mogelijk te maken. Dat zou betekenen dat de tijd dringt, met het zomervakantieseizoen in aantocht.

Tegen die tijd moet dan wel ook het inenten echt op stoom zijn gekomen. Heel wat EU-regeringsleiders vinden het niet te verkopen om gevaccineerde mensen al meer rechten te geven als veel anderen nog niet eens de kans hebben gehad een prik te halen.

© ANP 2021
mark rutte
europees parlement
inentingbewijs
coronapaspoort
europese unie
ursula von der leyen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi