Duizenden Marokkanen riskeren verlies Spaanse nationaliteit

marokko
0
1 mrt 19:05
Duizenden Marokkanen met een Spaanse nationaliteit dreigen deze te verliezen als gevolg van de recente ontmanteling van een mensenhandel-netwerk.

De Spaanse politie heeft vorige week een netwerk van 18 mensenhandelaren opgerold. Het netwerk bestond onder meer uit een aantal medewerkers van een advocatenkantoor die de afgelopen jaren duizenden Marokkanen heeft geholpen bij het verkrijgen van de Spaanse nationaliteit.

Het advocatenkantoor vervalste bewijzen om te doen lijken alsof de migranten afkomstig waren uit de Sahara en een pensioen ontvingen van het Spaanse ministerie van Defensie, als afstammelingen van leden van het Spaanse leger uit het koloniale tijdperk.

De Marokkanen beweerden afkomstig te zijn uit de Sahara en profiteerden daarmee van de Spaanse regeling waarbij nakomelingen van Sahrawis die tussen 1958 en 1976 in de Sahara woonden een volledige Spaanse nationaliteit kunnen krijgen.

Een Koninklijk Besluit uit 1976 van Spanje bood inwoners van de Sahara, die aan bepaalde vereisten voldeden, de mogelijkheid om de Spaanse nationaliteit aan te vragen. Wet 40/1975 van 19 november over de dekolonisatie van de Sahara werd aangenomen op de vooravond van Fransisco Franco's dood.

Uit voorlopig resultaten van het politieonderzoek lijkt het mensenhandel-netwerk ook klanten te hebben Oviedo, Badajoz, Caceres, Murcia, Sevilla, Cordoba en Almeria.

De organisatie rekent al sinds 2015 bedragen € 4.000 tot € 12.000 voor de verwerking van een verblijfsvergunning of nationaliteit. De groep genaturaliseerden loopt nu het risico de Spaanse nationaliteit te verliezen nu het grootschalige politieonderzoek de omvang van de illegale praktijken van het netwerk blootlegt.

Alleen al in de provincie Granada hebben naar verluidt meer dan 2.000 Marokkanen geprofiteerd van de diensten van dit criminele netwerk.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
spanje
sadr
sahrawa
nationaliteit
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi