Zaak terreurverdachte 'Balie-jihadist' en broer voor de rechter

algemeen
0
3 mrt 4:28
De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen 'Balie-jihadist' Aziz A. en zijn broer Fatah begint woensdag.

De rechtbank in Rotterdam heeft ten minste zeven dagen uitgetrokken voor de behandeling van deze zaak. De strafeis van het Openbaar Ministerie wordt eind deze week of begin volgende week verwacht.

Syriër Aziz, die in 2017 ineens opdook tijdens een bijeenkomst in debatcentrum De Balie in Amsterdam, wordt samen met zijn eveneens in Nederland neergestreken broer Fatah (44) verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.

Aziz verkeerde volgens het OM in de hoogste regionen van Jabhat al-Nusra, waar hij een leidinggevende rol had. Hij wordt ook verdacht van het medeplegen van negentien moorden "met terroristisch oogmerk" in 2012 in Syrië.

De broers werden eind 2018 opgepakt en zitten sindsdien in voorlopige hechtenis. De mannen ontkenden eerder al de beschuldigingen.

Aziz is de ex-vriend van de Nederlandse journaliste Ans Boersma, die in 2019 Turkije werd uitgezet vanwege haar connectie met de verdachte. Zij zou hem hebben geholpen met een verblijfsvergunning voor Nederland, terwijl ze wist van de kwalijke zaken waarvan A. wordt verdacht.

© ANP 2021
turkije
fatah
de balie
amsterdam
terrorisme
jabhat fateh al-sham
syrië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi