Fnideq: 700 smokkelaars krijgen baan in textielsector

marokko
0
23 feb 16:47
De provinciale autoriteiten in de regio Tetouan-Mdiq-Fnideq hebben 700 arbeidsplekken beschikbaar gesteld voor vrouwen die voorheen smokkelwaar droegen vanuit de Spaanse enclave Ceuta

De werkplekken in de textielsector worden aangeboden door het Nationaal Agentschap ter Bevordering van Werkgelegenheid en Vaardigheden (ANAPEC). Zo'n 650 vrouwen hebben inmiddels een arbeidsovereenkomst getekend.

Veel burgers in de regio hekelen de economische crisis als gevolg van het sluiten van de grenzen met Ceuta en Melilla. Voor velen was de grensovergang en de daaruit voortvloeiende smokkel een belangrijke inkomstenbron.

De precaire omstandigheden waar veel burger sindsdien in moeten leven zijn de aanleiding voor de aanhoudende protesten in Fnideq. Na maandenlang wachten op een reactie van de regering besloten de actievoerders begin vorige maand om de straat op te gaan.

De spanningen tussen de stadsenclaves Ceuta en Melilla en Rabat dateren van vóór de uitbraak van het coronavirus. De grensovergang Melilla is al bijna twee jaar gesloten en eind 2019 werden extra beperkingen opgelegd aan de grensovergang Tarajal II-poort naar Ceuta.

De sluiting was een gevolg van de zwarte handel en de nadelige effecten daarvan op de economie in de regio. De Marokkaanse douane en belastingdienst meldde in februari 2019 dat bij de smokkelwaar een bedrag gemoeid is van tussen de zes en acht miljard DH. Radicale oplossingen waren nodig om de illegale handel te stoppen.

De autoriteiten vrezen dat het protest ook zal overwaaien naar Nador, waar de autoriteiten de grens met de Spaanse enclave Melilla hebben gesloten. Ook daar worden duizenden gezinnen getroffen door de sluiting van de grensovergang.

Oproepen om te demonstreren worden onderdrukt door lokale autoriteiten.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
fnideq
mdiq
tetouan
muilezels
dragers
mokkelaars
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi