Regering-Biden beperkt drone-aanvallen buiten oorlogsgebieden

buitenland
0
4 mrt 5:11
De regering onder de Amerikaanse president Joe Biden heeft een tijdelijke beperking ingesteld op anti-terroristische drone-aanvallen buiten oorlogsgebieden als Afghanistan en Syrië, meldt The New York Times.

Onderzocht wordt of de regels rond zulke operaties, die stammen uit de ambtsperiode van oud-president Donald Trump, strenger moeten worden gemaakt.

Onder de tijdelijke nieuwe regels moeten de veiligheidsdienst CIA en de Amerikaanse krijgsmacht toestemming krijgen van het Witte Huis voordat zij terroristen kunnen aanvallen in landen waar de situatie chaotisch is en waar weinig Amerikaanse troepen zijn gelegerd, zoals Somalië en Jemen.

Onder Trump mochten de CIA en het leger nog naar eigen goeddunken ingrijpen als een aanval gerechtvaardigd was en er werd voldaan aan bepaalde omstandigheden rond het doelwit.

De beleidswijziging van de regering-Biden moet helpen voorkomen dat er burgerslachtoffers vallen bij de Amerikaanse aanvallen. De nationale veiligheidsadviseur van president Biden, Jake Sullivan, stelde het nieuwe beleid in op 20 januari, de dag dat Biden werd geïnaugureerd, aldus ingewijden. De Amerikaanse regering maakte de beleidswijziging destijds echter niet publiekelijk bekend.

Biden geeft leiding aan de vierde Amerikaanse regering die intensief gebruik maakt van drones om terroristen aan te vallen. Als vicepresident onder Barack Obama maakte Biden deel uit van een regering die in toenemende mate drones inzette. In zijn tweede termijn stelde Obama aanzienlijke beperkingen in op het gebruik van drones.

© ANP 2021
verenigde staten
jake sullivan
drone
barack obama
joe biden
donald trump
terrorisme
somalië
jemen
afghanistan
syrië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi