Ook Duitsland keurt vaccin AstraZeneca goed voor ouderen

marokko
0
4 mrt 13:35
De Duitse autoriteiten hebben de weg vrijgemaakt voor het inenten van oudere patiënten met het coronavaccin van AstraZeneca.

Vaccinatiecomité STIKO beveelt het gebruik van het middel nu ook aan voor 65-plussers, maakte het Duitse ministerie van Volksgezondheid bekend.

De vaccinatiecomité adviseert ook de maximale periode tussen tussen de eerste en tweede inenting met het vaccin op te rekken naar twaalf weken. "Dit is goed nieuws voor ouderen die wachten op een vaccin. Ze kunnen nu sneller worden ingeënt", zegt het ministerie, dat beide aanbevelingen overneemt.

In Duitsland kregen voorheen alleen mensen onder de 65 jaar het AstraZeneca-vaccin. De achterliggende reden was dat bij de studie naar het middel maar een beperkt aantal ouderen meedeed. Daardoor was aanvankelijk niet helemaal duidelijk hoe goed het middel werkt bij mensen uit die leeftijdsgroep.

Ook andere landen gooien roer om
Het gevolg was dat veel doses van het middel in Duitsland op de plank bleven liggen. Dat kwam ook doordat sommige Duitsers liever ingeënt wilden worden met vaccins die ze als effectiever zien. De Duitse autoriteiten erkenden vorige maand dat pas 15 procent van de beschikbare doses AstraZeneca waren gebruikt.

Ook andere Europese landen die het middel van AstraZeneca aanvankelijk alleen aan jongere burgers gaven, gooien nu het roer om. In België besloten de ministers van Volksgezondheid deze week dat alle volwassen burgers ingeënt kunnen worden met het middel.

In Nederland is de Gezondheidsraad gevraagd te onderzoeken of het vaccin van AstraZeneca ook kan worden ingezet bij mensen van 65 jaar en ouder. Die adviseerde eerder het vaccin van AstraZeneca niet aan 65-plussers te geven, omdat hun immuunsysteem minder goed werkt.

Het Britse-Zweedse vaccin wordt ook in Marokko toegediend als onderdeel van de landelijke vaccinatiecampagne. Het Noord-Afrikaanse land heeft ruim 25 miljoen doses van het middel besteld maar heeft er tot nu toe slechts zes miljoen ontvangen, naast de twee miljoen vaccins van de Chinese staatsfarmaceut Sinopharm.

De Marokkaanse minister van Volksgezondheid Khalid Ait Taleb meldde begin februari dat het middel van AstraZeneca ook wordt toegediend aan personen van 65 jaar en ouder. Hij stelde dat de Europese toezichthouder EMA en de Marokkaanse geneesmiddelenregistratiecommissie (AMM) het vaccin hebben goedgekeurd zonder leeftijdsbeperkingen.

© ANP 2021
duitsland
astrazeneca
vaccinatiecampagne
marokko
coronavirus
ouderen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi