VS kondigen nieuwe handelssancties tegen Myanmar aan

buitenland
0
5 mrt 3:10
De Verenigde Staten hebben donderdag (lokale tijd) nieuwe handelssancties aangekondigd tegen Myanmar als reactie op de staatsgreep van het leger begin februari.

Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft nieuwe beperkingen opgelegd voor de export naar Myanmar. Deze beperkingen houden in dat de export van bepaalde "gevoelige" voorwerpen strenger gecontroleerd wordt. Om wat voor items het precies gaat, is onbekend.

Daarnaast zijn de ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken op een zwarte lijst gezet. De VS houden de ministeries verantwoordelijk voor de staatsgreep.

De Amerikaanse regering kondigde maandag al aan de komende dagen met "aanvullende acties" te komen als reactie op het recente geweld van de staatsgreep in Myanmar. De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan zei een dag eerder bezig te zijn "om extra kosten op te leggen aan degenen die verantwoordelijk zijn voor deze recente uitbraak van geweld en de staatsgreep".

Het Myanmarese leger greep op 1 februari de macht in het land. Regeringsleider Aung San Suu Kyi en andere belangrijke politici werden in detentie geplaatst. De partij van Suu Kyi wordt door het leger beschuldigd van fraude bij de parlementsverkiezingen van eind vorig jaar, hoewel daar volgens de nationale kiescommissie geen bewijs voor is.

Sinds de staatsgreep in Myanmar zijn bij de protesten in het land al 54 doden gevallen en 1700 arrestaties verricht. Woensdag werden volgens de Verenigde Naties 38 demonstranten gedood. Dat was de dodelijkste dag sinds het begin van de massale demonstraties tegen de coup.

Washington legde de militaire leiders van Myanmar eerder al financiële sancties op vanwege de staatsgreep.

© ANP 2021
verenigde staten
myanmar
sancties
staasgreep
mensenrechten
aung san suu kyi
verenigde naties
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi