Steeds meer EU-landen geven AstraZeneca-vaccin aan ouderen

marokko
0
5 mrt 10:45
Steeds meer EU-landen geven het coronavaccin van AstraZeneca ook aan ouderen. Buurlanden Duitsland en België besloten daar de afgelopen dagen al toe en inmiddels hebben ook Zweden en Denemarken die stap gezet.

In Nederland heeft het ministerie van Volksgezondheid de Gezondheidsraad om advies gevraagd. De Deense gezondheidsautoriteit kwam vrijdag met een nieuwe aanbeveling over het gebruik van het vaccin. Dat kan ook voortaan worden toegediend aan 65-plussers.

Zweden maakte donderdag al de weg vrij voor het vaccineren van mensen van boven de 65, omdat uit nieuw onderzoek zou zijn gebleken dat het middel ook bij ouderen voldoende effectief is.

Veel Europese landen wilden ouderen aanvankelijk niet vaccineren met het middel van AstraZeneca. De achterliggende reden was dat bij de oorspronkelijke studie naar het middel maar een beperkt aantal ouderen meedeed. Daardoor was aanvankelijk niet helemaal duidelijk hoe goed het middel werkt bij mensen uit die leeftijdsgroep.

Het vaccin wordt in Nederland momenteel ingezet bij mensen tussen 60 en 64 jaar. Ook zorgmedewerkers en mensen met Down of obesitas krijgen de prik van AstraZeneca.

Het is nog onduidelijk wanneer de Gezondheidsraad met een nieuw advies komt over het middel.

Het Britse-Zweedse vaccin wordt ook in Marokko toegediend als onderdeel van de landelijke vaccinatiecampagne. Het Noord-Afrikaanse land heeft ruim 25 miljoen doses van het middel besteld maar heeft er tot nu toe slechts zes miljoen ontvangen, naast de twee miljoen vaccins van de Chinese staatsfarmaceut Sinopharm.

De Marokkaanse minister van Volksgezondheid Khalid Ait Taleb meldde begin februari dat het middel van AstraZeneca ook wordt toegediend aan personen van 65 jaar en ouder. Hij stelde dat de Europese toezichthouder EMA en de Marokkaanse geneesmiddelenregistratiecommissie (AMM) het vaccin hebben goedgekeurd zonder leeftijdsbeperkingen.

© ANP 2021
astrazeneca
vaccin
europese unie
marokko
ouderen
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi