Duitse rechter verbiedt verscherpt toezicht op extreemrechtse AfD

buitenland
0
5 mrt 13:45
Een rechtbank in Keulen heeft het verscherpte toezicht op de Alternative für Deutschland (AfD), de grootste oppositiepartij van Duitsland, verboden.

De binnenlandse veiligheidsdienst had volgens ingewijden de hele partij het label 'verdacht' gegeven. Daardoor kon het onder meer telefoongesprekken van leden gaan afluisteren.

Veiligheidsdienst BfV zou volgens bronnen de partij als geheel verdenken van banden met rechtsextremisten. Het zou daardoor een gevaar voor de democratie kunnen zijn. Door de hele AfD als verdacht te bestempelen, zou ook de inzet van informanten tot de mogelijkheden gaan behoren.

Leiders van de rechts-nationalistische AfD reageerden verontwaardigd en kondigden een gang naar de rechter aan. De rechtbank bevestigt nu tegenover Duitse media dat de veiligheidsdienst voorlopig is teruggefloten omdat het besluit nog wordt aangevochten.

Kritisch tegenover de euro
De AfD werd in 2013 opgericht als een conservatieve en rechts-liberale partij die vooral kritisch stond tegenover de euro. Door interne strijd en rivaliteit heeft de AfD in 2015 en 2017 een ruk naar rechts gemaakt en tal van leden hebben contacten met extreemrechtse groepen.

De partij staat nu vooral voor nationalisme, conservatisme en populisme en keert zich fel tegen immigratie en de islam. Fractieleider Alexander Gauland bestrijdt dat de partij rechtsextremistisch is.

© ANP 2021
duitsland
immigratie
alexander gauland
extreemrechts
afd
moslimhaat
migrantenhaat
islamofobie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi