De Jonge: avondklok schrappen is wel erg onvoorzichtig

algemeen
0
5 mrt 16:34
Coronaminister Hugo de Jonge acht de kans 'niet heel groot' dat er ruimte is voor versoepeling van de maatregelen, dus ook niet voor het schrappen van de avondklok.

Dat zegt hij vrijdag naar aanleiding van een opmerking van justitieminister Ferd Grapperhaus tegen het AD, die zei dat er veel draagvlak voor de avondklok is.

De Jonge wil niet vooruitlopen op het besluit dat maandag zal worden genomen, maar denkt wel "dat we er inmiddels een beetje aan gewend zijn". "Ik denk vooral dat als je hem nu zou schrappen, dat je heel veel andere dingen ervoor in de plaats zou moeten zetten om te voorkomen dat het uit de hand loopt", aldus De Jonge.

"De ruimte is sowieso niet groot om überhaupt iets van verruiming te doen en de avondklok nu uit het pakket halen, dat is denk ik wel erg onvoorzichtig hoor."

Het aantal sterfgevallen lag vorige week voor het eerst sinds half september lager dan normaal voor de tijd van het jaar. De Jonge vindt dat "ongelofelijk mooi nieuws", zei hij eerder op vrijdag. Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) noemde die nieuwste sterftecijfers van het CBS "een lichtpuntje".

Britse virusvariant
Ondanks de lagere sterftecijfers neemt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen toe, zegt Van Ark. Ook stijgt het aantal gevallen van de "Britse virusvariant", die veel besmettelijker is. Al die verschillende cijfers moeten tegen elkaar worden afgewogen, aldus de minister. "We snakken naar meer versoepelingen, maar we moeten kijken wat er kan. Het is nu nog te vroeg om daarop vooruit te lopen."

Ook minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zegt dat mensen niet moeten rekenen op een verdere opening van de samenleving op de korte termijn. Hij heeft vrijdag weer een gesprek met de horeca. De minister wil "serieus" praten om tot een "goed perspectief" voor de sector te komen.

Het kabinet spreekt zaterdag op het Catshuis met deskundigen over de coronamaatregelen. Maandag komt er dan een nieuwe persconferentie van premier Mark Rutte en minister De Jonge. Rutte zei eerder deze week ook al somber te zijn over verruimingen.

© ANP 2021
catshuis
mark rutte
verenigd koninkrijk
ferd grapperhaus
coronamaatregelen
coronavirus
avondklok
hugo de jonge
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi