Zwitsers mogen stemmen voor of tegen 'symbolisch' boerkaverbod

buitenland
1
7 mrt 7:54
Zwitserland stemt zondag over een verbod op gezichtsbedekkende kleding in openbare plaatsen.

Dit ondanks het feit dat vrouwen in islamitische sluiers zelden in het Zwitserse straatbeeld te zien zijn. Opiniepeilingen wijzen uit dat een kleine meerderheid voorstander is van de maatregel.

Hoewel de stelling 'Ja tegen een verbod op volledige gezichtsbedekkingen' geen melding maakt van de boerka of de nikab, bestaat er geen twijfel over waar het debat over gaat.

Campagneposters met de teksten "Stop de radicale islam!" en "Stop het extremisme!", waarop een vrouw in een zwarte nikab te zien is, zijn in Zwitserse steden opgehangen. Tegenstanders van het verbod voeren de slogan "Nee tegen een absurde, nutteloze en islamofobe 'anti-boerka'-wet".

Uitzonderingen
Het verbod zou betekenen dat niemand zijn gezicht volledig mag bedekken in de openbare ruimte. Er zijn wel uitzonderingen, zoals in gebedshuizen.

"Naast het feit dat deze tekst nutteloos is, is hij ook racistisch en seksistisch," zei Ines El-Shikh, woordvoerster van de feministische moslimvrouwengroep Purple Headscarves. Ze zegt dat de voorgestelde wet de indruk wekt van een probleem, maar ze stelt dat "slechts 30 vrouwen in Zwitserland een boerka dragen".

Extreme vorm
De volledige gezichtssluier "is een extreme vorm van de islam", zei Ja-campagnewoordvoerder Jean-Luc Addor, van de populistische rechtse Zwitserse Volkspartij (SVP).

Uit een onderzoek van het Zwitserse Bureau voor de Statistiek uit 2019 bleek dat 5,5 procent van de bevolking moslim is. De meesten van hen hebben wortels in het voormalige Joegoslavië.

© ANP 2021
zwitserland
moslimhaat
islamofobie
burqaverbod
joegoslavië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi